Americký keks

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500g hladkej múky ( ja som dávala 300g celozrnnej a 200g hladkej ), 250g tuku ( Hera, Palmarin...), 200g práš. cukru, 2 vajcia, 1 van. cukor, 1 PDP, kakao, ml. škorica, 1 bielok - robila som z dvojitej dávky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Recept mám od mojej babky, ktorá už nie je medzi nami, a preto som si ju pripomenula aj servisom, ktorý som zdedila po nej, a ktorý mi vždy pripomenie prádzniny a sviatky u nej.
 |
Všetky suroviny si dáme do misy a zmiešame. |
 |
Vypracované cesto. |
 |
Vypracovala som si aj druhú dávku a zafarbila som ju kakaom - asi 3 KL - a troškou škorice - pre vôňu, ale nemusí byť. Keď budete robiť len z jednej dávky, cesto si rozdelíte a pridáte kakao, asi 1 1/2 KL. |
 |
Obidve cestá si rozdelíme, ja som na osem častí, môže byť aj šesť, kekse budú potom väčšie. |
 |
Rozvaľkáme si jedno svetlé a jedno tmavé cesto, asi na veľkosť taniera. |
 |
Cesto, ktoré bude dole, si potrieme bielkom. |
 |
Druhé cesto si pomocou valčeka prenesieme... |
 |
...a zrolujeme. Nevadí, ak je jedno cesto menšie ako druhé, pri pečení sa to všetko upraví. Keď sa urobí prasklinka, kľudne ju s prstami zalepte, s cestom sa pracuje ako s plastelínou. |
 |
Hotové roládky, ktoré teraz poputujú do chladničky, najlepšie cez noc. |
 |
Na druhý deň ich pokrájame cca na 0,5 cm, poukladáme na plech vystlaný papierom a dáme piecť na 200st. Piekla som dva plechy naraz. Sú upečené asi za 4-5 minút, záleží od rúry, musia troška zhnednúť. |
 |
Upečené keksíky. |
 |
Toľkoto mi vyšlo z dvoch dávok. Najlepšie sú odstáte, čím dlhšie, tým lepšie. |