Zemiakové pečivo s krémom

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200 g hladkej múky, 150 g Hery, 2 stredne veľké zemiaky, 1 vajíčko, soľ***krém: 3 syry v črievku, 150 g masla***
POSTUP PŘÍPRAVY
V jednom časopise ma zaujal recept na tieto jednohubky a nedalo mi nevyskúšať ich. Sú skvelé, či už samotné, alebo plnené krémom.
 |
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ – asi tri väčšie štipky /budú sa plniť syrovým krémom, tak aby sme ich nemali potom veľmi slané, ale ak ich nebudete plniť, treba dať soli minimálne zarovnanú lyžičku/, nakrájané maslo, vajíčko, |
 |
ošúpané a najemno nastrúhané zemiaky, |
 |
vypracujeme lepkavé cesto a necháme ho stuhnúť v chladničke min. 2 hod. |
 |
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, múkou posypeme aj cesto, |
 |
vyvaľkáme na hrúbku min. 4 mm (ak sa cesto bude stále lepiť, treba ho ešte trochu pomúčiť, aj dosku), vykrojíme rôzne tvary, |
 |
preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme pri teplote 190° C, približne 10-12 min., kým sa cesto nezatiahne jemne dozlatista. |
 |
Pečivo necháme vychladnúť, |
 |
ak si ho budete plniť, prekrojte jednotlivé kúsky priečne na polovicu, oddeľte ich od seba, |
 |
spodnú časť naplnite krémom, |
 |
položte druhú polovicu, ozdobte krémom, zapichnite špáradlo a nastoknite olivu. Pečivo si môžete ozdobiť aj kapiou, kúskom klobásy... podľa chuti a fantázie. Pečivo si môžete nachystať aj deň vopred a uložiť do nádobky. |
 |
Plnka: syr v črievku vymiešame s maslom na jemný krém. Do krému si môžete zamiešať aj bryndzu, červenú papriku, alebo si urobte rybací krém... podľa chuti. |