Kurací vývar s hráškom, zeleninou a haluškami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Suroviny na cca 4 l polievky: 2 kuracie chrbty (alebo kuracie mäso), 3 väčšie mrkvy, 2-3 väčšie petržleny, ¼ veľkého zeleru, kúsok póru (alebo 1 cibuľa), 2-3 strúčiky cesnaku, mrazený hrášok (asi 150 g), vegeta*** halušky: ½ litra polohrubej múky, 250 ml vody, 1 vajíčko
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
Očistíme si zeleninu, |
 |
Kuracie chrbty umyjeme, vložíme do studenej vody, necháme zovrieť, pozberáme penu, varíme na slabom ohni, potom pridáme pór (alebo cibuľu), |
 |
zeleninu (cesnak nekrájam, dávam ho vcelku). Uvaríme silnejší vývar, ja ho nesolím, až pred koncom pridávam vegetu, zelenina si tak viac zachová svoju chuť, |
 |
keď máme vývar hotový, mäso a zeleninu vyberieme, do vývaru pridáme hrášok, necháme variť na menšom plameni, |
 |
kým sa varí hrášok, nachystáme si cesto na halušky – múku, vodu, vajíčko vymiešame |
 |
vznikne nám polotuhé cestičko, |
 |
a malou lyžičkou nahádžeme, alebo vkladáme do polievky halušky. |
 |
Halušky dosť narastú, tak si radšej naberte na lyžičku toľko cesta, aby ste ich mali podľa svojho gusta. Necháme ich vyplávať, chvíľku povaríme, |
 |
Mäso oberieme od kostí, zeleninu nakrájame na menšie kúsky, |
 |
pridáme k uvareným haluškám, necháme ešte chvíľku prevrieť a vypneme. |
 |
Do cesta na halušky si môžete zamiešať aj nadrobno nakrájanú petržlenovú vňaťku. |