Krémová polievka z červenej repy ("cvikle" po našom)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 ks červenej repy, 3 ks zemiakov, 1 väčšia cibuľa, 1 mrkva, 1 petržlen, 3dcl mlieka, olej, voda, mletá rasca, soľ, muškátový orech, na posypanie: strúhaný syr, petržlenová vňať
POSTUP PŘÍPRAVY
Sladkastá polievočka,ktorá chutí aj malopapkáčom práve pre jej nasládlu chuť.
 |
...Očistenú mrkvu, červenú repu a petržlen nastrúhame na hrubšom strúhadle... |
 |
...cibuľu a zemiak nakrájame nadrobno... |
 |
... do hrnca nalejeme olej a keď je rozpálený orestujeme nakrájanú cibuľku do sklovita... |
 |
...do orestovanej cibuľky pridáme nastrúhanú zeleninku... |
 |
... a aj nakrájané zemiaky a necháme v hrnci chvíľku orestovať ... |
 |
...po cca 2 minútkach zalejeme zeleninu vodou, ale nie doplna... |
 |
...asi takto nejako... vodu nedolievame doplna práve kvôli repe , pretože ak by bolo polievky príliš veľa, mohla by nám pri mixovaní narobiť šarapatu vďaka svojej farbe... |
 |
...pridáme 3 dcl mlieka a povaríme, kým nie je zeleninka úplne mäkká... |
 |
...keď zelenina zmäkne, polievku si dochutíme soľou... |
 |
...nastrúhaným muškátovým orieškom-nie celým , len trošku... |
 |
... a trochou mletej rasce... |
 |
...keď sa Vám chuť polievky pozdáva, ide sa mixovať ponorným ručným mixérom do krémova... |
 |
...po vymixovaní vyzerá asi takto... |
 |
Do vymixovanej polievky vlejeme podľa uváženia ešte vody, necháme prejsť varom , napokon dochutíme a môžme stolovať... |
 |
...pred podávaním nastrúhame do teplej polievky trvdý syr a posypeme petržlenovou vňaťkou...dobrú chuť... |