Vynikajúci plnený lángoš



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Prísady sa vám pokúsim napísať na cca 12 ks plnených lángošov, ale ja všetko už robím od oka, takže možno toho bude viac alebo menej. Cesto: 2 ks stredných nastrúhané zemiaky ( zemiaky uvarené v šupke v slanej vode ), cca 1/2 kg hladká múka ak treba viac dosypete, 4 polievkové lyžice oleja, kvások ( lyžička cukru, 1 ks droždie, 1 dcl mlieko ), cca ešte asi tak 1 - 2 dcl mlieka - záleží na ceste keď ho miesite, soľ ja dávam cca 2 - 3 kávové lyžičky - ale záleží ako ľúbite lángoše či viac slanšie alebo nie alebo akurát Plnka: 1 ks paradajkový pretlak ten v konzerve nie veľmi veľké neviem koľko g sú, 4 strúčiky cesnaku - tiež záleží či ľúbite cesnakové alebo menej cesnakové, vegeta podľa chuti, cca 10 ks eidam syr alebo nejaký údený syr - záleží aký máte poruke, a tiež cca 10 ks šunková saláma ( syr a salámu si radšej pripravte viac veď ak nepoužijete do lángoša dáte na chlebík :-))) Na vrch hotového lángoša: 10 dkg postrúhaný eidam syr, kečup, tatárska, kyslá smotana - to podľa chuti preto som tam dala všetko aby ste si mohli vybrať kto čo ľúbi :-)))

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto: do misy si dáme nastrúhané zemiaky, pridáme múku, soľ podľa chuti, olej, a kvások. Cesto začneme miesiť. Sem tam ešte pridáme mlieko, cesto má byť vlákčne nie riedke ale ani husté, tak aby sa odlepovalo od misy ale vlakčnejšie. Keď je cesto vymiešané prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť cca 1 a pól hod. Medzi tým si pripravíme plnku
Plnka: do taniera si vysypeme paradajkový pretlak, pridáme vegetu podľa chuti, a prelisovaný cesnak ( cca 3 - 4 strúčiky ) záleží od množstva koľko robíme a od toho kto ako ľúbi cesnak, ak pridáte viac cesnaku ak ľúbite dobre cesnakové nie je problém. Ale ja robím aj pre deti a oni velmi cesnakové neľúbia lebo by to už štípalo. Plnku dobre premiešame a keď je chutná podľa vašich chuťových vankúšikov odložíme do chladničky zatiaľ kým nám cesto kysne. Potom na ďalší tanier si prichystáme koliečka salámy cca 10 ks záleží koľko plnených lángošov robíme, potom nakrájame syr ( údený alebo eidam - čo máme ) na tenučké plátky tiež cca 10 ks, ale do lángoša dávame len polovičku plátka. Skúsim pridať fotky aby ste vedeli... a

Potrebné suroviny:
nastrúhané zemiaky uvarené v šupke
pridáme múku
olej cca 3 - 4 polievkové lyžice
pripravený kvások 1 dcl vlažného mlieka, 1 lyžička cukru a 1 droždie
vymiešané cesto pripravené za zakrytie a na kysnutie. Necháme kysnúť cca 1 a pól
Kým nám cesto kysne si pripravíme plnku. nižšie plnku rozpíšem :-)))
Postup na plnku: do taniera si dáme pretlak
pridáme vegetu podľa chuti
očistíme si pár strúčikov cesnaku ja dávam cca 3 - 4 strúčiky ale záleží od veľkosti a od toho kto ako ľúbi cesnakové
cesnak pretlačíme
dobre plnku pomiešame a plnka je hotová. Dáme zatiaľ do chladničky ale nemusíme ( ja dávam )
na ďalší tanier si pripravíme salámu a ten syr buď eidam alebo môže byť aj nejaký údený ( na obrázku vidno aké sú to plátky nie celé ale také polovičné )
cesto nám krásne nakyslo
na múkou posypaný dosku si cesto vylejeme - vysypeme - vykotíme neviem ako sa to presne povie ale na tom nezáleží :-))) ja mám kuchynskú dosku pred oknom takže mi sem svieti slniečko čo sa dá zbadať na fotkách
s cesta si nakrájame malé bochníčky ( cesto - bochníčky už nemiesime ) bochníčky ešte budú chysnúť kým ich budete plniť
zoberieme si jeden bochníček urobíme si zneho lángoš ( treba dávať aby ste ho veľmi nenatiahli a aby sa neroztrhlo cesto keďže ho budeme plniť ) hrúbku nech má tak cca 1 cm
a začíname plniť, najprv si natrieme lángoš s plnkou tak akurát nie zas veľmi na hrubo aby nám plnka vystačila na všetky lángoše
potom na jednu polovičku lángoša dáme plátok salámy preložený na polovičku a tenký plátok polovičný syra
potom ho druhou polovičkou lángoša prikryjeme ( preložíme ) a konce dobre stlačíme aby nám plnka nevytekala pri pečení
a z bochníka je pripravený lángoš na pečenie
Pripravené na pečenie, ja si robím všetky bochníky a až potom vypekám všetky naraz, lebo ešte medzi tým znova to cesto kysne. Takže možno za to sú také jemné a mäkučké lebo viac krát je cesto nakysnuté. Len pozor vždy si pod cesto nasypte múku aby sa vám nelepilo
na panvicu si dáme zohriať olej. Oleja musí byť viac aby lángoše plávali
keď je olej už dobre zohriati môžme dávať piecť lángoše. pečieme z obidvoch strán
no a plnené lángoše máme napečené ...
dáme na tanier ozdobíme strúhaným syrom, kečupom a čím máme chuť ich jesť a môžme konzumovať ....
my ich máme radi zo všetkým syr, kečup a tatárska
ďakujeme ak si vyberiete náš lángoš a prajeme vám dobrú chuť :-))) Náš Alanko si takto pochutnáva na nich :-)))