Celozrnné BB hrudky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 šálka hrozienok (dávam pol šálky hrozienok a pol sušené marhule a ananás), 6 vajec, 1 1/2 šálky oleja, 1 1/2 šálky hnedého cukru - môže byť aj biely , 1 vanilkový cukor, 2 šálky polohrubej múky (môže byť aj hladká), 3 šálky celozrnnej (špaldovej) múky, 1 KL soli, 1 PDP - ja som dala tentoraz perníkový , 3 šálky jemných ovsenných vločiek, podľa chuti - kokos, sezam, orechy - sekané alebo mleté, posekaná čokoláda
POSTUP PŘÍPRAVY
Hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme napučať, potom zlejeme a necháme odkvapkať. Kto hrozienka nemusí, môže vynechať a nahradiť hocijakým iným kandizovaným ovocím. Vo väčšej miske vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, postupne pridávame olej a nakoniec múku zmiešanú s PDP a soľou. Potom pridáme vločky a hrozienka. Ja som pridala slnečnicové semienka, sezam, kokos, ananás a čokoládu - množstvo od oka a podľa chuti. Teraz cesto vypracujeme rukou, lepí sa, ale tak to má byť. Nachystáme si papier na plechy a lyžičkami robíme kôpky, pečieme na 200 st. Ja mám teplovzdušnú, tak pečiem po dva plechy. Ide to veľmi rýchlo, jeden plech je za cca 8-10 min. Čím sú dlhšie odstáte, tým sú lepšie, ja som ich piekla synom na intrák, takže im nedávam dlhú životnosť. Na Vianoce pekávam aj zo tri dávky, každú dávku ináč ochutím.
 |
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej a múku zmiešanú s PDP a soľou. |
 |
Takto vyzerá cesto ešte bez prísad. |
 |
Tu už sú do cesta pridané rôzne prísady - čokoláda, ananás, kokos, sezam a slnečnicové semienka, vločky a hrozienka. |
 |
Takto vyzerá rukou vypracované cesto. |
 |
Tu som robila cesto z bielej múky a cukru. |
 |
Takto dávam kôpky na plech ( syn robil kôpky, ja som fotila). |
 |
Už sa pečú! |
 |
Toľkoto hrudiek je z jednej dávky. Pardon, štyri chýbajú, musela som degustovať! |
 |
Pohľad zblízka. Hurá, môj prvý obrázkový postup! |
 |
Hrudky z bielej múky. |