Kanadské šišky bez vysmážania



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto : * 600g múky /300g hl+300g pol/ * 50g kr.cukor * 2 žĺtky * 2 PL rum * kora z 1 citróna * 1 kocka droždia * 60g rozpustené maslo * 350 ml mlieko * štipka soli * .......... Poleva : * 1 pohár kr.cukor * 2 PL maslo * 1/2 pohára mlieko * 1 1/2 pohára pr.cukor * štipka soli * 1 PL šťava z citróna -alebo rumu *

POSTUP PŘÍPRAVY

- no a dnes sme si urobili niečo sladkého, ....... Inšpirovala som sa receptom z Knihy receptov zo života trošku upravila/ a u nás asi najobľúbenejší - a tá poleva, hmmmmm.... mňam . No a jasne, že sa dajú normálne vysmažiť aj na oleji - ale i takto na plechu

na začiatok : - robila som z polovičnej dávky - lebo nám to stačí - tak nech vás tie vyfotené množstvá nemýlia - údaje budem uvádzať ako pri celej dávke................ Takže: - z mlieka trošky cukru a droždia urobíme kvások
- vykysnutý kvások prilejeme medzi ostatné ingrediencie určené na cesto
- vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť
- vykysnuté
- na pracovnej doske si cestíčko ešte pár krát prehnetieme , vyvaľkáme na caa 0,5 -0,7 cm a vykrajujeme pohárikom kolieska, do kolieska urobíme dierku /ja nemám nič iné čím by som tú dierku vykrojila - tak som použila kovovú trubičku na šamronky, kým som nemala ani tú , použila som koniec varešky a urobila dierku, ktorú som natiahla/
- poukladáme na papier na pečenie / z celej dávky výjdu 2 takéto plechy/ a necháme podkysnúť ešte ale 20-30 min
- šišky necháme podkysnúť a potom sa možeme rozhodnúť, či si ich vysmažíme, alebo upečieme . ............................... ja som ich tentokrát piekla : - podkysnuté upečieme pri teplote 180 stupňov caa 15-20 min /sledujeme/ ... ja som piekla v teplovzduške pri teplote 160 stupňov
- upečené potrieme troškou masla , necháme vychladnúť, a kým sa nám chladia urobíme polevu
- na úplne stíšenom plameni rozpustíme spolu maslo, kr.cukor a mlieko, za stáleho miešania - keď sa nám to rozpustí - dáme preč z ohňa
- takto
- chvíľku si to nevšímame - nech to nemáme horúce a do vlažného primiešame pr.cukor a cit.šťavu - alebo rum, ja som dala cit.šťavu
- rozmiešame , nech tam nemáme hrudky, zatiaľ sa nám aj šišky ochladili a možeme ich obaliť v poleve
- šišku tam pacneme a pekne vyváľame zo všetkých strán
- a ukladáme na ten istý papier na pečenie, na ktorom sme ich upiekli - šupneme na balkón a necháme stuhnúť /ešte že je vonku zima - urýchli to čakanie :))/
a tu ich už máme v plnej nádhere / na tácke je polovičná dávka/
ešte iný pohľad ......... no a papkáme len tak alebo s džemíkom, my si na to ľúbime dať aj džemík. Nemusíte sa báť tej polevy, že by bola nejaká extra sladká lepka, ktorá Vám zalepí pusu. Tie chute sú výborne vyvážené spolu so šiškami. .......... A ďalšia vec - receptík je úúúplne univerzálny - keď máte radšej šišky vysmážané - úplne kľudne - cestíčko mám odskúšané, - dokonca musím povedať, že vysmážané sú chrumkavejšie, nafúknutejšie, lepšie - lebo predsa vysmážané šišky sú asi najchutnejšie a osobne si myslím, že s pečenými na plechu sa ani porovnávať nedajú a lepšie si držia tú polevu. Ale na druhej strane - tieto sú oveľa zdravšie - bez tuku, chuťou skor pripomínajú koláčik , tú polevu si státím trošku do seba nasajú a povrch akoby scukornatel - aby Vás to neprekvapilo - lebo predsa je to cukor, ale sú tiež výborné. - takže už len je na Vás, či si zvolíte klasickú vynikajúcu formu vysmážanej šišky , alebo zdravšiu verziu - koláčovej šišky