Bryndzové pagáčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

30g droždia, 50 ml mlieka, 250 g palmarinu, 500 g hlad. múky, 250 g bryndze, 2 žĺtky, 200 ml kyslej smotany, 1 kávová lyžička soli.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vo vlažom, mierne osolenom mlieku s trochou cukru spravíme kvások, zmiešame múku, tuk a bryndzu, pridáme kvások žltky, sol, smotanu a vypracujeme cesto, ktoré necháme asi hod. odpočívať na teplom mieste. Potom cesto vyvalkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 až 5 mm, a vykrajujeme pagáčiky, ktoré dáme na plech vystlaný papierom a vrch potrieme žltkom, necháme ešte asi 15 min. na plechu podkysnúť a dáme piecť na cca 15 min, pri cca 180 stupňoch, s tejto dávky mi vyšlo cca 50 ks, podla velkosti.