
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
7-8 zemiakov, 250g lunexu (môže byť hocijaký tavený syr), soľ, solčanka, mlieko, ocot, kôpor, nové a celé korenie, bobkový list, 4 vajcia, cibuľa, hladká múka
POSTUP PŘÍPRAVY
Do vriacej osolenej vody dáme variť nadrobno pokrájané zemiaky, pridáme 3-4 guličky nového a celého korenia, 2 bobkové listy, celú cibuľu, solčanku, na menšie kúsky pokrájaný lunex a kvapneme trošku oleja, aby nám polievka nekypela. Kým sa uvaria zemiaky, syr je rozpustený a polievku môžme zatrepať, v mlieku rozmiešame dve lyžice hladkej múky, vlejeme do vriacej polievky a povaríme. Ak je hustá, prilejeme mlieko, dochutíme soľou, octom a kôprom. Vajcia si uvaríme na tvrdo a pokrájané ich pridáme do polievky. Podávame s chlebíkom alebo s pečivom. Možno sú tu už podobné recepty na takéto polievky, ale nedalo mi, aby som sa nepodelila o recept na tú moju, recept je starý, preto ten názov "lunexová", lebo kedysi to bol naj tavený syr. Deti ju zbožňovali, keď boli malé a majú ju radi doteraz.