
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cestíčko: 3dcl vody, 1dcl oleja, 150g hl. múky, štipla soli, 5 vajec Žltková šľahačka: 1 ks smotany na šľahanie, stužovač šľahačky, 1/4 l mlieka, 1 Zlatý klas, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtok, 30g kr. cukru Karamelová: 1 ks smotana na šľahanie, stužovač šľahačky, 4 pl kr. cukru, smotana na varenie (podľa potreby)
POSTUP PŘÍPRAVY
PÁLENÁ HMOTA:
V hrnci si zohrejeme vodu s olejom a soľou a do horúceho pridáme múku. Restujeme, až kým to nieje celé orestované:) a musí riadne "smrdiet" opečená múka. Ešte teplé to šlaháme na najnižších obrátkach a postupne pridávame vajíčka. Poriadne vyšlaháme až kým z toho nieje hustáá hmota.
Nastriekat na vymastený alebo vyolejovaný plech(v žiadnom prípade nie na papieri). Pečieme na 240C kým sa zodvihný a trošku zapečú, potom stiahneme teplotu asi na 170C a dopečieme do zlatožlta. Hneď ako ich budeme moct tak ich poprekrajujeme.
Žltková šľahačka: z mlieka, cukru, žltka a Zlatého klasu uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Šľahačku vyšlaháme so stužovačom do tuha a postupne pridávame vychladenú kašu.
Karamelová šľahačka: Z cukru upálime karamel,a postupne po lyžiciach pridávame smotanu na varenie a necháme karamel uplne rozpustit, aby nám vznikla hmota takej konzistencie ako bola dovarená žltková kaša. (Obidve kaše ešte pri chladnutí trošku zhustnú. ) Ešte teplou možeme ponatierať vrchné diely veterníkov. Zvyšok necháme uplne vychladnúť. Vyšlaháme šlahačku so stužovačom a do hustej pridáme vychladnutý karamelový krémik. Pridávať postupne kým to nemáme pekne vyšlahané.
No a potom už len plníme a papkáme. Dobrú chutť:)
![]() |
. |
![]() |
. |