Kolaciky na oslavu



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Fotit som to nestihla ale asi si najmem fotografa,takze nabuduce aj s fotopotupom:o)

POSTUP PŘÍPRAVY

ODPALOVANE CESTO- VENCEKY

Potrebujeme na cesto: 250ml vody,stipka soli,100g masla (Hera),150 g hladka muka,4 vajcia,tuk na vymastenie plechu alebo mastny papier.

Plnka do vencekov:500ml mlieko,2 vanilkove pud.,vanil.cukor,150g Hery alebo masla.


Postup:Do hrnca dame varit vodu s tukom,solou pokial nam to nezovrie.Pridama naraz hladku muku a miesame pokial sa nam krudky nerozmiesaju a vznikne husta hmota ,ktora sa nam musi odlepovat od hrnca.Miesame aby sa nam cesto nepripalilo asi 3 minutky.Po vychladnuti do cesta postupne po jednom zapracujeme vajicka,cesto musi byt uplne hladke ja vymiesam rucnym mixerom.Cesto dame do cukrarenskeho vrecuska a vytvarame venceky ja robim kruh venceka dvakrat na seba.Supneme do truby a pecieme vo vyhriatej rure 200 stupnov ,10 minut,pozor toto je dolezite,rura sa nesmie otvarat az po 10 minutkach mozeme skontrolovat,inac by nam venceky splasli,potom stiahneme teplotu na nizzsiu a venceky susime pokial nie su pekne ruzove.Po upeceni venceky nechame vychladnut a potom rozrezeme.naplnime kremom ,ktory si uvarime z mlieka a pudingu,cukru pridame podla chuti.Do vychladnuteho pudingu pripiesme zmeknute maslo a vymiesame krem.Plnime venceky.Povrch vencekov ozdobime lubovolne ci cokoladovou,cukrovou polevou alebo poprasime cukrom.Ja tieto venceky robievam z dvojitej davky.


PISKOTOVA ROLADA

4 vajcia
4 lyzice cukor praskovy
4 lyzice polohruba muka


Postup:Vslahame tuhy sneh s cukrom,do ktoreho postupne primiesame zltky a napokon po lyziciach muku.Ja pridam do cesta aj lyzicu oleja a vody zada sa mi lepsie.ale nemusite.Na plech vystlany mastnym papierom vylejeme cesto a rovnomerne rozotrieme a dame piect do vyhriatej rury 180c asi na 10-15 minut.Ceto sa nam nesmie lepit na prsty ak je povrch suchy mozeme vybrat.Roladu este teplu stocime s papierom a nechame vychladnut,potom ak vychladne roladku roztocime a dame papier pekne dole.Mne sa najlepsie osvedcil mastny papier na pecenie Tesco ten je najlepsi ine sa mi tazsie davali dole.Inac roladku mozete stocit aj v navlhcenej utierke ak papier nemate ale treba vymastit plech klasicky tuk a muka.Upecene roladky natrieme lekvarom aky mame radi,malinovy,marhulovy ,nutela alebo aj nieakym kremom.Potom roladku psypeme praskovym cukrom alebo coko,polevou.


ZAMATOVA ROLADA

Potrebujeme:6 vajec,5 lyzic krystal cukor,3 lyzicky kakao,1/2 soda bicarbona.

Postup:Bielka vyslahame s cukrom do tuheho snehu,postupne pridame zltka ,muku,kakao a sodu,Vylejeme na plech vystlany mastnym papierom a upecieme.Hned zrolujeme.Po vychladnuty dame dole papier.Ja do cesta pridam aj dve lyzice polohrubej muky nakolko sa mi stava,ze sa ta rolada trha ked davate dole papier,takze istota a na chuti jej to neuberie.
Plnka:500 ml mlieko,5-6 lyzic polohruba muka,stipka soli,vanilkovy cukor,praskovy cukor 6 lyzic ale davam podla chuti kto ma rad sladsie da viac,1 vajce,250g maslo ja davam Heru.2 lyzice kakao.

Do mlieka dame muku ,vajce,sol,vanylkovy cukor a uvarime hustu kasu ak sa nam narobia hrudky rozmixujeme,Miesame poriadne aby sa nam masa neprihoreala lebo nam to zhustne takze hrudiek sa nezlaknite.Potom do vychladnuteho vmiesame Heru vymiesanu s praskovym cukrom.Mozeme mixerom ak mame hrudky krem bude jemnejsi.Tato davka kremu je na dve roladky takze pekne si rozvynieme upecene platy a natrieme najprev svetly a potom do zvysku primiesame kakao a natrieme na svetly krem tmavy,.Roladky zvynieme a potrieme cokoladovou polevou a dame stuhnut do chladnicky.



PUNCOVY ZAKUSOK

Mam viac receptov na puncak ale tento je podla mna najsamlepsi ako z obchodu:o)

Takze potrebujeme:4 vajicka,4 lyzice cukor krystal,4 lyzice polohruba muka,troska vody,troska oleja.cesto ako na horeuvedene roladky piskotove.
Tak isto vymiesame tuhy sneh z bielkov a cukru,pridame zltka,muku,troska vody a oleja a dame upect na plech vystlany mastnym papierom.takto upecieme 3 platy.
Vchladnute platy potom stiahmeme z papiera a na spodny plat natrieme dzem,marhulovy alebo rybezlovy alebo aky mame.
U varime si rozvar ,ktorym polejeme stredny plat cesta,ktory potrieme dzemom,vrchny uz nie len spodny a stredny.Takze rozvar si urobime nasledovne:Dame varit pol litra vody a pol kila cukru kristaloveho pokila nam rozvar nezovrie a cukor a nerozpusti,pridame 1 dcl rumu a potravinarsku farbu cervenu ak nemame dame sirup malinovy.Ak robime detom rum nemusi byt ale v takom velkom mnozstve sa to strati,je to pre aromu.Pridame aj puncovu aromu ak nemame nevadi ale dodava to ten puncovy efekt.
Ak nam rozvar vychladne na spodny plat dame dzem a polozime stredny plat na ,ktory dame dalsi plat a opichame vidlickou a polejeme poriadne rozvarom nebojte sa,ze to bude mokre ono to vsiakne a kolacik bude stavnaty.Potom zas potrieme dzemoma dame treti plat.Potom navrch dame papier alebo foliu a zatazime niecim rovnomerne na noc aby sa nam kolacik nasiakol.Potom si urobime puncovu polevu,ja osobne kupujem Oeteker puncovu ta je uzasna a usetri nam cas a doda len bodku za tymto uzasnym zakuskom.ak nemame urobime si ju z 200 g praskovy cukor,2 lyzice vriaca voda,2 lyzice rumu alebo aroma puncova,rumova podla oka,farbiva stipka ak nemame sirup malinovy pre farbu.vymiesame hladku polevu.natrieme na kolacik a nechame stuhnut .pekne narezeme a spapame.


Dufam,ze z tychto receptikov vyndete ak nie kludne dajte vediet,vysvetlim.Pisala som ich z hlavy tak dufam,ze je to zrozumitelne napisane.Prajem prijemne pecenie.