Zapekané cestoviny so zeleninou a bešamelom

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cestoviny Penne (400 g), sáčok mrazenej zeleniny - cca 350 g /hrášok, mrkva, kukurica/, 250 g čerstvých šampiňónov (alebo veľká konzerva sterilizovaných), vegeta, pór, 1 lyžička sušenej bazalky, olej* bešamel: ½ obyčajného masla, 3 mierne navŕšené lyžice polohrubej múky, 6 dl mlieka, 250 ml smotany na šľahanie, 30 dkg tvrdého syra
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
Do panvice nalejeme trochu oleja, pridáme pór nakrájaný na kolieska, orestujeme, |
 |
pridáme šampiňóny, |
 |
vegetu (podľa chuti) a asi pol lyžičky sušenej bazalky, |
 |
mrazenú zeleninu, |
 |
premiešame, orestujeme, podlejeme asi 1 dl vody, zakryjeme a necháme udusiť domäkka. |
 |
Cestoviny uvaríme, scedíme, vrátime do hrnca a zakryjeme, aby nám nevychladli. |
 |
Syr nastrúhame na široké rezance a rúru dáme rozohriať na 180° C. |
 |
Pripravíme si bešamelovú omáčku: maslo necháme roztopiť, |
 |
pridáme múku, premiešame a ihneď vypneme. |
 |
Pomaly prilievame mlieko a zároveň šľaháme metličkou, |
 |
pridáme smotanu na šľahanie, necháme zovrieť (omáčku treba miešať, aby neprihorela), povaríme aspoň 1 min, |
 |
pridáme polovicu nastrúhaného syra a za stáleho miešania povaríme ďalšiu minútku. |
 |
Udusenú zeleninu primiešame k cestovinám |
 |
a preložíme ich do maslom vymazanej zapekacej misy, |
 |
navrch nalejeme bešamelovú omáčku, |
 |
cestoviny si ešte poodhrňujte, aby sa omáčka dostala aj na spodok a dáme ich zapiecť aspoň na 15 min. |
 |
Na zapečené cestoviny (rúru môžete vypnúť) nasypte zvyšok syra a vráťte späť do rúry. |
 |
Syr sa krásne roztopí, ale nevysuší sa. |
 |
Na tanieri si môžete cestoviny posypať ešte strúhaným syrom a sušenou bazalkou. *Dobrú chuť* |