Mandľová torta ála IKEA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Zatiaľ uverejňujem bez obrázkového postupu, recept som našla na internete. Foto je moje. Suroviny: 5 bielkov, 200 g nahrubo zomletých / posekaných / mandlí, 200 g prášk. cukru, 1 PL polohrubej múky, 1 ČL prášku do pečiva. Plnka: 1 šľahačková smotana, 1 stužovač šľahačky, 1 vanilkový cukor, 4 PL kryšt. cukru, 5 žĺtkov, 2 PL mlieka. Pri druhom pokuse som použila krém od ID 23274 s menšou obmenou a bol výborný: 100 ml šľahačkovej smotany, 4 žĺtka a 4 PL kryšt.cukru šľahať nad parou do krémova - nesmie sa variť. Do vymiešaného masla 220 g, postupne pridávať vychladnutý krém a ešte prešľahať.

POSTUP PŘÍPRAVY

- Bielky so 100 g cukru ušľaháme na tuhý sneh
- Sekané mandle rozmiešame so zvyškom cukru, múkou, práškom do pečiva a opatrne vmiešame do snehovej hmoty
- Pečieme v tortovej forme cca 30-35 min. na 180 stupňov
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom nad parou, až masa zhustne - pri 1.pokuse odpadá :-))
- Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a vanilk. cukrom a k nej opatrne primiešame vychladnutý žĺtkový krém - pri 1. pokuse odpadá :-))
- Korpus rozrežeme na dve polovice. Polovicu krému natrieme medzi dva korpusy, zvyšok na vrch a boky. Posypeme sekanými mandľami, alebo lupienkami /Ja som ich opražila nasucho na tefl.panvici /
-Hotovú tortu dáme na pár hodín do mrazničky.
Nasledujúce čítanie je už iba na zasmiatie, ako sa nedarilo....2.pokus bol na Vianoce 2009
Budem rada, keď ju niektorá šikovnica vyskúša a podelí sa o poznatky. Ja som dala stužovač až do takmer vyšľahanej šľahačky, a žĺtkový krém som spravila až moc tuhý, tak neviem či z toho dôvodu, ale krém mi redol :-)), ani v chladničke sa mu nepáčilo, tak torta skončila v mrazničke celý čas / nie ako je v recepte-že na pár hodín/ Keď sme mali chuť, vybrali sme ju, odkrojili a kto chcel, jedol ako nanuk :-((, alebo počkal, až krém povolil. Inak včera v IKEI chutnala podobne, iba cesto bolo tmavé...