Vianočka - jednoduchá a hlavne fajnová



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 450g múka / 250g hl +200g poloh/ * 1/2 kocky droždia * 2 vajíčka * 200ml mlieko * 70g kr.cukor * 50g maslo * 1/2 ML soľ * 2 PL hrozienka - nepovinné * ......... Na potretie : * 1 vajíčko + 1 PL mlieko * 1/2 bal vanilka * maslo *

POSTUP PŘÍPRAVY

- jedna z mojich obľúbených - krehulinká , makučká, nenáročná na prípravu a ingrediencie

- z vlažného mlieka, droždia a trošky cukru necháme vykysnúť kvások
- vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka / z bielkov si vyšľaháme sneh - použijeme potom/ .......... takže jemne premiešame múku, vykysnutý kvások, rozpustené maslo, cukor, soľ a žĺtka
- pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a pridáme prepláchnuté hrozienka /hrozienka nemočíme, iba prepláchneme vo vode - aby nám ich hnetacie metličky nerozdrvili, vo vianočke si vlkosť zoberú samé - kto nechce - nech ich tam nedáva/
- vymiesime cestíčko a necháme ho kysnúť 30 min na teplom mieste
- vykysnuté
- na pracovnej doske /podsypanej múkou /si ho pár krát ešte ručne prehnetieme, aby sa prevzdušnilo .............. cesto má mať hutnejšiu konzistenciu, aby sa s ním dobre pracovalo - tak ak by sa Vám zdalo redšie - treba podsypať múkou ... ja to nejak už beriem automaticky - tak aby to nepomýlilo ostatných
- rozdelíme na 2 časti - jednu časť trošku vačšiu
- menšiu časť zatiaľ odložíme a vačšiu si rozdelíme na 3 rovnaké časti
- ušúľame- natiahneme 3 hadíkov / dĺžka asi 35-40 cm /
a už na vymazanom plechu maslom spletáme do seba vrkoč /ja som sa pozabudla a plech aj vysypala múkou - to netreba/
- spodná časť vianočky hotová
- menšie cesto tak isto ako vačšie rozdelíme na 3 časti, vyšúľame, prenesieme na spodný vrkoč a spletieme horný
- hotové .... necháme na plechu ešte podkysnúť caa 20 min
- podkysnutú potrieme vymiešaným vajíčkom s 1 PL mlieka a pečieme pri teplote 180 stupňov - ešte by som podotkla - pre maminky, ktoré nemajú skúsenosti s pečením vianočky - nesledovala som totižto čas pečenia - ale zhruba v polovici pečenia - keď už vianočka začína chytať takú správnu farbu - treba znížiť teplotu pečenia asi o 20 stupňov - tj na 160. a dopiecť už pri tej teplote
- upečená
- po upečení hneď potrieme rozpusteným maslom a posypeme vanilkou
- počkáme kým vychladne a možme papkať - z tohoto istého cestíčka som robila napr toto : http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=17737&user=48300
- v priereze ... zostane veľmi dlho makučká