Krehké LINECKÉ KEKSÍKY najlepšie na svete... s melónovo-malinovým džemom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

280g stuhnutého masla, 420g polohrubej múky, 140g práškového cukru, 4 žĺtky. Okrem toho ríbezľový džem (alebo iný kyselkavý, nehodí sa sladký džem!!!) a čokoláda.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto keksíky sú u nás najlepšími vianočnými cukrovinkami, vždy sa pojedia ako prvé (polovička z nich sa väčšinou ani nedočká Vianoc....:-)) a nikdy ich nie je napečené dostatočné množstvo...
Ale k postupu:
Z uvedených surovín rýchlo spracujeme cesto a dáme odležať do chladničky. Cesto si potom natenko rozvaľkáme na hrúbku 2mm a vykrajujeme kvetinky, kolieska, hviezdičky... a pod. Cesto vaľkáme stuhnuté priamo z chladničky, cez igelit, lebo sa dosť lepí, prípadne podľa potreby jemne posypeme múkou, ale veľmi opatrne, pretože priveľa múky cestu uškodí a keksíky nebudú také krehké... Vykrojené tvary kladieme na plech a na každom druhom keksíku ešte vykrojíme malým kolieskom stred a zvyšné cesto vyberieme. Pečieme pri 190˚C asi tak 9-10 min. a horúce rýchlo poukladáme na papier vychladnúť (veľmi OPATRNE, aby sa nepolámali!!!). Vychladnuté spájame vždy po dva džemom (ja som použila môj vlastnoručne uvarený melónovo-malinový, vynikajúci!) a vrch pofŕkame čokoládou. Džemom pritom nešetrite a naopak priveľa čokolády nebude „to pravé orechové“. Tak veľa šťastia pri pečení a chutné maškrtenie pri papaní :-)).

Z uvedeného množstva vyjde cca 80 kúskov.

PS: Keď ich budem robiť najbližšie, tak vložím aj obrázkový postup, teraz to nejako nebolo technicky možné...

Ak by ste chceli skúsiť, tu je stručný recept na MELÓNOVO-MALINOVÝ DŽEM:
Potrebujeme maliny a žltý melón, pomer je cca 1:1, ale na tom až tak nezáleží, nemáte čo pokaziť, chutný bude v akomkoľvek pomere. Maliny rozvaríme a prepasírujeme, aby sme odstránili zrniečka. Melón olúpeme, nakrájame na kocky, tiež rozvaríme a podľa potreby (alebo chuti) ešte pretlačíme (napr."mágatkom" na zemiaky). K melónu pridáme maliny, cukor, Gelfix, necháme prejsť varom a máme hotovo.

...ingrediencie
...pripravíme si cesto
...odležané vyvaľkáme a vykrajujeme...
...hviezdičky...
...kvetinky, kolieska alebo čokoľvek iné... a kladieme na suchý plech
...upečieme a potom poskladáme vždy po dva - jeden keksík plný, druhý s vykrojeným kolieskom
...pozliepame s domácim kyselkavým džemom...
...a potom pofŕkame čokoládou.
Táto fotka sa mi minule lepšie vydarila... Ale chcela som vložiť aj fotopostup, tak síce sú fotky v horšej kvalite, ale sú...... :-))