Lokše

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Zemiaky, polohrubá múka, soľ, bravčová alebo kačacia masť, (ak nemáte, može byť aj olej)
Na naplnenie lekvár, mak, alebo len tak:)))
POSTUP PŘÍPRAVY
....
 |
Zemiaky si uvaríme v šupke... |
 |
Ošúpeme... |
 |
Prelisujeme alebo najemno nastrúhame. Pridáme soľ (asi 2 PL-zemiaky ju majú radi, nebudú slané), polohrubú múku a... |
 |
...a vymiesime si makké hladké cesto, ktoré sa nám ale nesmie lepiť na ruky...Takže pri otázkach koľko cesta...hmmm....ODOKA:))).
Asi na 1kg zemiakov 250gr. múky (ale to je len odhad-naozaj budete vidieť, keď budete pri spracúvaní pridávať múku, koľko jej treba) |
 |
Formujeme malé bochníčky, ktoré vyvaľkáme |
 |
na placičky... |
 |
...a opečieme na suchej nepriľnavej panvici... |
 |
...z oboch strán... |
 |
Ukladáme do rajnice, vždy jednu stranu jemne potierame horúcou masťou a prikryjeme, nech sú pri podávaní teplé.Plníme podĺa chuti.... |
 |
Niekto ich ľúbi s makovou plnkou, s lekvárom, alebo ku kačke, alebo len tak...Dobrú chuť:) |