Kuracinka na slovenský spôsob -venované Aďke :o)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kuracinka-ja som použila 4ks horných a 4ks dolných stehien, môžete použiť aj celé kura, ale treba ho rozporcovať, 1až 2kg zemiakov podľa veľkosti rodiny-ja som mala jedno kilo, 500g kyslej kapusty, 12% smotana-250 ml, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, mletá rasca, provensálske byliny, olej na vymazanie pekáčika, cca 5 dkg strúhaného údeného syra napr. Kriváň, nasekaná petržlenová vňať

POSTUP PŘÍPRAVY

Vynikajúci a nenáročný obed pre milovníkov kuracinky, kyslej kapusty a zemiakov. Určite zvládne aj začiatočník v kuchyni, nie je tu čo pokaziť.:o)

...Kyslú kapustu si nakrájame na menšie slížiky a dáme odpočívať do misky...
...zemiaky ošúpeme a nakrájame na krúžky ako na obrázku...
...nakrájané zemiaky ochutíme v miske soľou, mletým čiernym korením , mletou rascou, provensálskymi bylinami...
...a dvoma strúčikmi roztlačeného cesnaku...
...a všetko poriadne premiešame...
...umyté horné aj dolné zbavíme prebytočných tukových kožičiek...
...a každé zo stehienok nakrojíme po kosti, aby sa lepšie prepiekli...
...stehná osolíme...
...okoreníme a ideme vrstviť do pekáča alebo misy z jénskeho skla...
...misu z jénskeho skla v mojom prípade si vymažeme:o) trochou oleja a dáme vrstvu ochutených, ale surových zemiakov...
...a vrstvu kyslej kapusty...
... a všetky stehienka, ktoré sme posypali posekanou petržlenovou vňaťkou...
...na stehná pridáme druhú polovicu kapusty...
...a nakoniec zemiakov...
...podlejeme polovicou smotany...
..pred odchodom do rúry to vyzerá asi takto...
...misu prikryjeme alobalom a pečieme pri 190 st.C asi 1hod.45min...
...cca 15 minút pred dopečením dolejeme zvyšnú smotanu a vrch posypeme asi 5 dkg strúhaného údeného syra...
...takto vyzerá mňamka po upečení a aby bola rýdzo slovenská, môžte si dopriať medzi jednotlivé vrstvy ešte plátky oravskej alebo inej slaniny,ktoré som v chladničke dnes bohužiaľ nenašla...
...verím, že Vám bude chutiť...