Kuracinka na slovenský spôsob -venované Aďke :o)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Kuracinka-ja som použila 4ks horných a 4ks dolných stehien, môžete použiť aj celé kura, ale treba ho rozporcovať, 1až 2kg zemiakov podľa veľkosti rodiny-ja som mala jedno kilo, 500g kyslej kapusty, 12% smotana-250 ml, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, mletá rasca, provensálske byliny, olej na vymazanie pekáčika, cca 5 dkg strúhaného údeného syra napr. Kriváň, nasekaná petržlenová vňať
POSTUP PŘÍPRAVY
Vynikajúci a nenáročný obed pre milovníkov kuracinky, kyslej kapusty a zemiakov. Určite zvládne aj začiatočník v kuchyni, nie je tu čo pokaziť.:o)
|
...Kyslú kapustu si nakrájame na menšie slížiky a dáme odpočívať do misky... |
|
...zemiaky ošúpeme a nakrájame na krúžky ako na obrázku... |
|
...nakrájané zemiaky ochutíme v miske soľou, mletým čiernym korením , mletou rascou, provensálskymi bylinami... |
|
...a dvoma strúčikmi roztlačeného cesnaku... |
|
...a všetko poriadne premiešame... |
|
...umyté horné aj dolné zbavíme prebytočných tukových kožičiek... |
|
...a každé zo stehienok nakrojíme po kosti, aby sa lepšie prepiekli... |
|
...stehná osolíme... |
|
...okoreníme a ideme vrstviť do pekáča alebo misy z jénskeho skla... |
|
...misu z jénskeho skla v mojom prípade si vymažeme:o) trochou oleja a dáme vrstvu ochutených, ale surových zemiakov... |
|
...a vrstvu kyslej kapusty... |
|
... a všetky stehienka, ktoré sme posypali posekanou petržlenovou vňaťkou... |
|
...na stehná pridáme druhú polovicu kapusty... |
|
...a nakoniec zemiakov... |
|
...podlejeme polovicou smotany... |
|
..pred odchodom do rúry to vyzerá asi takto... |
|
...misu prikryjeme alobalom a pečieme pri 190 st.C asi 1hod.45min... |
|
...cca 15 minút pred dopečením dolejeme zvyšnú smotanu a vrch posypeme asi 5 dkg strúhaného údeného syra... |
|
...takto vyzerá mňamka po upečení a aby bola rýdzo slovenská, môžte si dopriať medzi jednotlivé vrstvy ešte plátky oravskej alebo inej slaniny,ktoré som v chladničke dnes bohužiaľ nenašla... |
|
...verím, že Vám bude chutiť... |