Veterníky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme: Na cesto: 1 palmarín 3 dcl vody 1/2 prášku do pečiva 9 vajec 30 DKG polohrubej muky Plnka: 1 l mlieka 3 zlaté klasy Dr. Oetker 3 žltky 2 vanilky 20 dkg kryštálového cukru 1 smetol 5 lyžic rumu Samostatne 1 šľahačku. Najlepšie RAMA litrovu šľahačku, nieje problém ju zohnať v metre.

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto:

1 smetol dáme do hrnca a knemu pridáme 3 dcl vody. Miešame a necháme rozpustiť. Hned ako máme smetol rozpustený, hrniec odstavíme a primiešame 30 dkg múky s práškom do pečiva. Všetko ale treba miešať metličkou a rýchlo. Cesto nám zhustne, ked vidíme, že je všetko dobre premiešané, zoberieme drevenú lopatku a za pomalého miešania varíme asi 5 minút (to preto, aby sa nám muka prevarila). Po 5 minútach odstavíme zo šporáka a ručným mixérom postupne do masy primixujeme 7 normálnych vajec. Ak by boli veľmi malé, dajte aj 10. Cesto by nemalo byť veľmi riedke ale ani husté, v konečnom dôsledku sa bude tak ťažšie tlačiť cez mešec, ale vzory ktoré na plech spravíme sa neroztečú.. Masu dáme do cukrárskej špricky a tvarujeme na plech ako chceme. Koláčiky dáme asi na 200 stupnov a 20 minút. Posledné koláčiky budete piecť cca o 5 minút kratšie, ankoľko rúra je už rozohriate, ale uvidíte podľa farby.Zásadou je neotvárať rúru! lebo koláčiky splesnú. Ked nám koláčiky chytia pekný zlatisto hnedý vzhľad, vyberieme a necháme vychladnúť. Potom prerežeme a plníme.

Plnka:
700 ml mlieka dáme zovrieť. Do zvýšných 300 ml mlieka rozmixujeme 3 zlaté klasy, 3 žltky a 20 dkg cukru. Zovreté mlieko zmiešame so zvyšným 300ml a s prísadami a varíme cca 5-6 minút. Vznikne nám hustá masa, ktorú necháme vychladnúť do vlažna. Ked je masa vychladnutá, pridávame smetol po kockach a mixujeme ručným mixérom.Pridáme rum a plnka je hotová:)

Ked sú veterníky rozkrojené, šľahačku aj plnku si dajte do cukrárenskej špricky a jednu stranu naplnte šľahačkou a druhu žltou plnkou a nakoniec spojíme.


Recept mám od svojej babičky,ktorá bola cukrárka. Pevne verím, že Veterníčky budú chutiť:)