
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
370 ml teplého mlieka (nemusí byť, ale ja dávam teplé), 2 KL soli, 1 KL cukru, 2 PL olivového alebo slnečnicového oleja, 200 g grahamovej múky, 300 g preosiatej hladkej múky, 1 sušené droždie
POSTUP PŘÍPRAVY
Všetko dáme do domácej pekárne (DP) v poradí: mliečko, soľ, cukor, olej, múku a na vrch kvasnice.
Zapneme progrma príprava cesta. Kto nemá DP, tak si vymiesi ručne alebo mixérom.
Medzitým zapneme rúru tak na 200 °C.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a jemne vytvarujeme taký valček. Rozkrojíme si napoly, aby sa nám lepšie s ním pracovalo. Gúľame, aby mal priemer tak 5 cm. Nakrájame na cca 5x5 cm stvorce, ale veľmi sa s tým netrápte, aj tak sa zjedia :). Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme slanou vodou a posypeme semienkami aké máme doma (slnečnica, sezam, ľan, rasca). Necháme tak 15 minút podkysnúť a dáme upiecť do rúry. Ja dávam na spodok rúry do plechového hrnčeka vodu, aby sa nevysušili,
Pečieme pri teplote tak 180-200°C max 20 minút. Upečené potierame zasa slanou vodou, preložíme do nejakéj misky a necháme vychladnúť. Dobrú chuť :)
![]() |
Hotovo |