Tarte Tatin alebo koláč sestier Tatinových

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 ks lístkového cesta, cca 250-300g cukor kryštál, 120-150g masla, 6-10 ks jabĺčok alebo hrušiek alebo kombinácia oboch. Ja som koláč robila do 2 misiek zo skla (jenského) s priemerom 20cm
POSTUP PŘÍPRAVY
Klasický francúzsky koláč, určite ho poznáte alebo ste o ňom počuli...je skvelý na odohnatie jesennej depresie. :-)
 |
Najprv si vyvaľkáme lístkové cesto a vykrojíme kruh väčší ako je forma, panvica alebo pekáč v ktorej budeme koláč piecť. Jabĺčka (5-6ks) ošúpeme a nakrájame na polky alebo štvrte ale určite nie menšie kúsky... |
 |
..rozpustíme maslo a pridáme cukor... |
 |
...cukor necháme rozpustiť... |
 |
...a riadne do zlatožlta skaramelizovať... |
 |
...jabĺčka sa snažíme poukladať oblou stranou na spodok na horúci karamel riadne na husto a necháme ich ešte chvíľu v tom karameli zmäknúť(povariť) bez miešania... |
 |
...lístkové cesto dáme na jabĺčka v pekáči (neprekladáme to do inej nádoby), cesto z vrchu popicháme a vložíme do vyhriatej rúry na 220 stupňov na 15-20min... |
 |
...už upečený koláč... |
 |
...prikryjeme z vrchu tanierom a opatrne obrátime, dajte pozor na horúci karamel môže vytiecť, ak sú jabĺčka prilepené na pekáči nevadí , jednoducho ich vidličkou preložte na koláč a polejte karamelom čo ostal v pekáči...pri tomto koláči nejde o krásu ale o chuť :-))) |
 |
...podávame ho teplý alebo vlažný zo zmrzlinou alebo šľahačkou... |
 |
...alebo len tak.....DOBRÚ CHUŤ :-) |