Pohorelské guľky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg zemiakov, 300-400 g vareného údeného masa, 1 hlávka cesnaku, 2 vajcia, 2 PL strúhanky, hladká múka podľa potreby(ja som dala asi 100 - 150 g), rasca, majorán, trochu vegety, mleté čierne korenie, soľ, opražená údená slanina a cibuľa, kyslá kapusta, smotana
POSTUP PŘÍPRAVY
POSTUP: polovicu v šupke uvarených a vychladnutých zemiakov prelisujeme, ostatné najmeno postrúhame. Vodu z nastrúhaných zemiakov zlejeme. Do uvarených a surových zemiakov, ktoré zmiešame, pridáme na drobučko pokrájané údené maso, prelisovaný cesnak, vajcia, strúhanku, všetky koreniny a toľko múky, aby cesto bolo tak husté, aby sa z neho dali robiť guľky. Z cesta rukou formujeme guľky, dobré je mať ruky mokré.
Varíme 8/10 minút v osolenej vriacej vode. uvarené guľky scedíme, rozdelíme na taniere a posypame opraženou údenou slaninou a cibuľou.
ja som ale robila kapustovú zmes - opražila som si slaninu, cibuľu a pridala som asi 1 kg kyslej kapusty a dusila do polomakka.
 |
Uvarené aj surové zemiaky postrúhame a zmiešame. |
 |
Cesnak prelisujeme a pridáme do zmesi. |
 |
Pridáme všetky ostatné suroviny. |
 |
Uvarené údené maso nadrobno pokrájame. |
 |
Tiež zamiešame do zmesi. |
 |
Pokrájame slaninu a cibuľu. |
 |
slaninu, cibuľu opražíme, pridáme kyslú kapustu, osolíme a podusíme. |
 |
Varíme do 8 minút a potom sitkom vyberieme. moje majú nepravidelný tvar, nerobila osm guľky, ale naberala som cesto veľkou lyžicou, a z nej som okkrajovala priamo do vriacej vody malou lyžičkou - jedna "haluška" asi tak polovica z nabratej veľkej lyžice. |
 |
Veľmi nám chutilo! a navrch ešte smotana alebo jogurt :-) |
 |
Bačove bryndzové guličky
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=26360 |