Oriešky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mleté orechy- 15 dkg, polohrubá múka - 60 dkg, palmarin (maslo) - 30 dkg, (čiže 1,25ks), 1-2vajíčka, kryštál. cukor - 20 dkg, kakao - 2 PL. Plnka: 4 vajíčka, 20 dkg prášk. cukru, 1 vanilkový cukor, 25 dkg masla.

POSTUP PŘÍPRAVY

.....

- Zabudla som pofotiť...Sypké suroviny si spolu zmiešame, pridáme vajíčka a palmarin a vypracujeme makšie cesto a odložíme na chvíľku do chladničky.
Celé vajíčka s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame nad parou (20-30 minút šľahania), čiže uvaríme. Ja ale cukor rozdelím na polovicu, jednu dám do vajíčkovej hmoty a druhú do masla.
Vajíčka spojené s cukrom nám budú akoby ubúdať, no oni nám budú v skutočnosti hustnúť. Asi takáto konzistejšn, bude mierne hustá, no ona zhustne keď bude chladnúť. Niečo ako ťahavý medík.
Zo surovín si vymiesime makké cesto, ktoré je podobné plastelíne, ale makšie. Vtláčame do nevymastených formičiek (ja nemastím, nikdy mi neprihoreli), ale nie celkom po vrch. V strede necháme jamku, pretože cestíčko nám pekne narastie a potrebujeme miesto na plnku. Keď ich ale nebudete plniť, jamka v nich nemusí byť.
Upečené:) Pečieme asi 15-20 minút na cca 180 C. Ja už len tak odoka, takže čas a teplota je približná.
Vychladnutú vaječnú zmes (1/2 cukru) vymiešame s vymiešaným maslom (1/2 cukru), až nám vznikne hladká a fajnovučká plnka:). Ňou spájame oriešky.
Spojené oriešky obalíme v práškovom cukre (može byť aj s vanilkovým), ale aj nemusíme.
Obalené oriešky alebo aj neobalené uložíme kvoli plnke do chladničky alebo na chladné miesto. Najlepšie sú však na druhý deň, keď práve v chlade počkajú:). Sú takisto chutné a pekné aj keď nedáte kakao, takže ak práve zistíte, že Vám kakao chýba, nič sa nedeje. Alebo ich možete skúsiť tak, že do cesta nedáte kakao, ale naopak do plnky áno...Dobrú chuťku a nech sa Vám vydaria:)))