SVIATOČNÁ ROLÁDA
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
5 vajec, 5 PL práškového cukru, 3 PL polohrubej múky, 1 PL kakaa, štipka soli, 1 PL citrónovej šťavy.
Plnka: 250 ml šlahačkovej smotany, 1 ks vanilkového cukru, 1 PL kryštálového cukru, 250 g rccotty, 2PL práškového cukru, 2 PL vajcového koňaku, 50 g višňového džemu, 3 lyžice zaváraných vykôstkovaných višní.
POSTUP PŘÍPRAVY
Žltky s cukrom vymiešame dopenista, pridáme múku zmiešanú s kakaom a premiešame. Bielky vyšlaháme so štipkou soli a citrónovou šťavou na hustý sneh a vmiešame do cesta. Na plech vyložený papierom na pečenie rozotrieme cest, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Potom aj s papierom vyklopíme na vlhkú utierku, zvinieme a necháme vychladnúť. Z cesta stiahneme papier, potrieme ho plnkou, cez stred po dĺžke dáme pásik džemu rozmiešaného s višňami a zvinieme do rolády. Vrch rolády potrieme zvyšnou plnkou.
Plnka: Smotanu zohrejeme až do bodu varu s vanilkovým a kryštálovým cukrom a hneď odtiahneme. Keď vychladne, odložíme do chladničky až do druhého dňa. Riccottu vymiešame s práškovým cukrom a vajcovým koňakom. Smotanu vyšlaháme dotuha a zľahka vmiešame do riccotty.