Pain de Seigle - francúzsky ražný chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g hladkej múky T-650, 300 g celozrnnej ražnej múky, 2 rovné lyžičky soli, 250 ml vody,*** kvások: 150 ml vody, 2 lyžičky sušených kvasníc /alebo½ kocky droždia /, 1 lyžička cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Nadýchaný a veľmi chutný chlebík s vláčnou striedkou. Cesto si môžete pripraviť aj v domácej pekárničke.

Pripravíme si kvások: do teplej vody pridáme droždie, cukor, premiešame a necháme postáť aspoň 7 min., potom ho premiešajte.
Do misy preosejeme hladkú a ražnú múku (otruby, ktoré neprejdú cez sitko, jednoducho vysypte do misy a obe múky premiešajte)
pridáme soľ, premiešame,
v prostriedku múky urobíme priestor pre kvások, teplú vodu a premiesime varechou, keď sa už nebude dať miesiť,
budete mať takéto lepkavé cesto,
nalejte si trochu oleja na ruku, druhou držte misu a vymieste cesto, min. 10 min. Keď sa bude cesto ešte stále veľmi lepiť, stačí si znova stačí naolejovať ruku, vytvarujte do bochníka, posypte ho hladkou múkou, zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť min. 1 hodinu.
Po nakysnutí (nenarastie veľmi, ale je to v poriadku, neľakajte sa) ho preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na polovicu,
kraje trocha stlačíme k prostriedku
asi takto
dlaňami ho vykrútime na bochník,
potom ho vyvaľkáme asi tak na dĺžku 30 cm a šírku 20 cm (má to mať oválny tvar, takže stačí len rovno vaľkať)
cesto otočte, tú časť, ktorú máte pri sebe, preložte k prostriedku, popritláčajte, aby sa spojilo,
preložte hornú časť smerom k sebe,
v prostriedku pozatláčajte,
hornú časť palcami potlačte smerom od seba,
potom ju preložte smerom k sebe tak, aby cesto prevísalo,kraj pritlačte k cestu
a párkrát ho rolujte ho smerom od seba a k sebe, potom len kraje bochníka stlačte k prostriedku, aby ste dostali požadovanú dĺžku 30 cm.
Kraje môžete trošku stlačiť,
preložte bochníčky na plech, vystlaný papierom na pečenie, pomúčte múkou a ostrým nožom urobte 7-8 zárezov, hlbokých 0,5 cm, z obidvoch strán. Zakryte utierkou a nechajte podkysnúť min. 1 a ½ hodiny. Rúru zapneme na 200° C /plech si potom môžete preložiť na vrch rúry/,
tu ich máme už podkysnuté, pripravené na pečenie. Pečieme pri tejto teplote prvých 12-15 min., dvierka neotvárajte, potom teplotu znížime na 180° C a dopečieme ešte aspoň 10 min. Treba si to odsledovať.
Chlebík má byť upečený do zlatohneda a po poklopaní na spodok by mal vydať dutý zvuk. Bochníky nie sú veľmi vysoké, preto sa krájajú šikmo.
Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke.
Položte si ho na hranu a šikmo krájajte na tenšie krajce.
*Dobrú chuť*