Kapustová polievka s hubami
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
kyslá kapusta, čerstvé hríby, zemiaky, soľ, cukor, vegeta, bobkový list, mletá sladká červená paprika, na zápražku: olej, polohrubá múka
POSTUP PŘÍPRAVY
***
|
Z čerstvých, zdravých hríbov odoberieme menšie klobúčiky, očistíme a nakrájame na tenšie plátky, opláchneme. |
|
Očistíme si zemiaky, |
|
nakrájame na menšie kúsky |
|
a uvaríme v osolenej vode. |
|
Medzitým si nachystáme kyslú kapustu – ja ju len vyžmýkam (šťavu si odložím na dochutenie polievky, ak je treba), |
|
preložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme soľ, bobkové listy, 2 prekrojené strúčiky cesnaku, premiešame, |
|
môžete si pridať aj kožky zo slaniny a uvaríme domäkka. |
|
Potom ochutím cukrom, na zjemnenie, aj tri-štyri lyžičky, keď treba a podľa chuti vegetu. Tiež podľa potreby dolievam šťavu z kapusty. |
|
Pridáme uvarené zemiaky, aj s vodou, v ktorej sa varili /ak zemiaky varíte v klasickom hrnci, vodu nemusíte dávať všetku/, premiešame, |
|
pridáme nakrájané hríby /ja som na konci potom pridala aj sušené, uvarené zvlášť/, povaríme ešte aspoň 7-8 min. na miernom ohni, |
|
urobíme si zápražku: do kastrólika nalejeme olej, pridáme mierne navŕšenú lyžicu polohrubej múky, premiešame, |
|
trošku osmažíme, |
|
zalejeme asi 2 dl vody a hneď vypneme – predídete tak tvoreniu hrudiek |
|
vlejeme do polievky, premiešame, |
|
tiež pridáme v troche vody rozmiešanú červenú mletú papriku, premiešame |
|
a povaríme ešte 2 min. |
|
Do polievky si môžete pridať ešte nakrájanú klobásu (tú varím zvlášť). *Dobrú chuť.* |