Kapustová polievka s hubami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kyslá kapusta, čerstvé hríby, zemiaky, soľ, cukor, vegeta, bobkový list, mletá sladká červená paprika, na zápražku: olej, polohrubá múka

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Z čerstvých, zdravých hríbov odoberieme menšie klobúčiky, očistíme a nakrájame na tenšie plátky, opláchneme.
Očistíme si zemiaky,
nakrájame na menšie kúsky
a uvaríme v osolenej vode.
Medzitým si nachystáme kyslú kapustu – ja ju len vyžmýkam (šťavu si odložím na dochutenie polievky, ak je treba),
preložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme soľ, bobkové listy, 2 prekrojené strúčiky cesnaku, premiešame,
môžete si pridať aj kožky zo slaniny a uvaríme domäkka.
Potom ochutím cukrom, na zjemnenie, aj tri-štyri lyžičky, keď treba a podľa chuti vegetu. Tiež podľa potreby dolievam šťavu z kapusty.
Pridáme uvarené zemiaky, aj s vodou, v ktorej sa varili /ak zemiaky varíte v klasickom hrnci, vodu nemusíte dávať všetku/, premiešame,
pridáme nakrájané hríby /ja som na konci potom pridala aj sušené, uvarené zvlášť/, povaríme ešte aspoň 7-8 min. na miernom ohni,
urobíme si zápražku: do kastrólika nalejeme olej, pridáme mierne navŕšenú lyžicu polohrubej múky, premiešame,
trošku osmažíme,
zalejeme asi 2 dl vody a hneď vypneme – predídete tak tvoreniu hrudiek
vlejeme do polievky, premiešame,
tiež pridáme v troche vody rozmiešanú červenú mletú papriku, premiešame
a povaríme ešte 2 min.
Do polievky si môžete pridať ešte nakrájanú klobásu (tú varím zvlášť). *Dobrú chuť.*