Biskupský chlebíček nielen pre biskupa

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
150 g polohrubej múky * 100 g práškového cukru * 120 g masla * 4 PL mlieka * 4 vajcia * 1 KL prášku do pečiva * príchute - kandizované ovocie, citrónová alebo pomarančová kandizovaná kôra, orechy, mandle... * poleva - ak chcete - čokoláda *
POSTUP PŘÍPRAVY
Keď môže biskup, môžeme aj my :-))) Ja som ho upiekla nášmu ockovi, ktorý si o sebe neskromne myslí, že je "málem svatý" :-)) Biskupáčik mu veľmi chutil a skoro celý ho zjedol. Takže som sa dopracovala k záveru, že nášho tatinka radšej šatiť ako živiť.....
 |
1. Potrebné suroviny. Zoznam je uvedený vyššie. |
 |
2. Potrebné vybavenie domácnosti. Pre mňa to znamená vybrať z linky veškerý majetok kuchynského charakteru určený na pečenie. |
 |
3. Aby sa nám lepšie pracovalo, tak spríjemníme deň a doplníme červené krvinky. Samozrejme, za predpokladu, že dnes už nebudete šoferovať. |
 |
4. Kto by chcel aj piecť, aj soskať víno, tak si dá do demižóna rovno slamku. Aby ste nemuseli púšťať varechu z ruky, tak si nadpojte zopár slamiek, počet by mal byť priamo úmerný veľkosti Vašej kuchyne a vzdialenosti pracovného pultu od demižóna. |
 |
5. A nestrácame čas. Oddelíme si žĺtky od bielkov. |
 |
6. Cukor, maslo a žĺtky vymiešame dopenista. Najlepšie elektrickým šľahačom, ak sa Vám chce miešať v ruke, hoci máte doma šľahač, dá sa to liečiť. Najvhodnejším liečebným prostriedkom sú sedenia u psychoanalytika. |
 |
7. Formu na biskupský chlebíček si ľavou rukou, zatiaľ čo pravou držíme mixér, vymažeme alobalom z masla. Ak ste ho už predtým odhodili, vyberte ho z koša :-))) |
 |
8. Formu po vymazaní tukom vysypeme múkou. Takto vyzerá správne vymazaná a poprášená forma na pečenie. Je dôležité, aby bola v každom kútiku dobre vymazaná, ľahšie sa nám vyklopí z formy a nebudeme musieť po nej hodinu trieskať gumenným kladivom požičaným od pekného suseda. Samozrejme, ak máte až moooc pekného suseda, vôbec by som formu nevymazávala. |
 |
9. Pravačka zatiaľ stále mieša cukor so žĺtkami a maslom dopenista. (POZOR - u ľavákov to platí opačne!) |
 |
10. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov, ohrev zhora aj zdola, keď jesto, tak ventilátor. |
 |
11. Do zmesi zapracujeme múku, mlieko, prášok do pečiva, a všetko opäť dobre vyšľaháme. |
 |
12. Tento bod programu nečítajú všetci makači, ktorí miešajú rukou. Nakoľko máme šľahacie metly od žĺtkov, musíme ich umyť, ideme šľahať bielky. |
 |
13. Bielky šľaháme, pokiaľ sneh nestojí na metličke. |
 |
14. Bielky opatrne, ale naozaj opatrne, zašľaháme k pripravenej zmesi. |
 |
15. Ostáva primiešať pochutiny "Čo špajza dala a mama nezbodla". Ja som okrem hrozienok zbodla všetko, tak nám chýbajú posekané orechy, kandizované ovocie a kandizovaná kôra. |
 |
16. Blížime sa k finále. |
 |
17. Naozaj sa blížime k finále!!!!!!!!!!!! |
 |
18. Pečieme zhruba jednu hodinu. Medzičas využite ako chcete, muži si pravdepodobne zapnú telku, ženy si ju pravdepodobne nezapnú. |
 |
19. Nakoľko týmto slávnostným chlebíčkom utužujeme šťastie v rodine, s láskou polejeme rodinné šťastie na parapete a tešíme sa, ako nám rastie. (Ja sa vééééľmi teším, lebo sa mu u nás moc darí) |
 |
20. Chlebíček by už mal byť upečený.... Nachystáme si potrebné náradie, aby sme sa o tom presvedčili. Kto si ukradol v reštaurácii sterilne hygienicky zabalené špáradlo, použije to. Kto si neukradol, použije kúpené. Špáradlo opatrne pichneme do pečúceho sa biskupa a troška pomykáme, aby sme zistili, že je aj vo vnútri pevné. Ak je upečené, von s ním!!!! |
 |
21. Biskupa necháme vychladnúť. Potom ho vyklopíme na podnos. |
 |
22. Chlebíček poprášime cukrom a ozdobíme jedlými perlami. (Mimochodom, dečku som vyšívala ja) |
 |
23. Chlebíček nakrájame, ozdobíme šľahačkou, tatinkovi vypneme telku, dieťatko zoberieme z nočníka a pozveme ich na ochutnávku. |
 |
24. Mojim hlavným ochutnávačom chutilo. A ja zasa držím diétu, takže len nenápadne olížem prázdny tanier a dielko je dokonané. Jéééého, ušla sa mi aj jedna jedlá perlička!!!!! |