Kyslá kapusta pre Martinku (Mata74) , recept podľa babičky:o)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cca 80 kg kapusty s hlúbikmi a so všetkým čím ju kúpite alebo dopestujete , potrebujeme: Na koreniacu zmes: cca 1,5 kg soli, 4-5 balíčkov celej rasce, 3 balíčky čierneho celého korenia, 1 nakladač: Deko alebo Zelko***1balík bobkového listu , cca 5 kto, má rád aj viac jabĺčok, 2-3 menšie strapce bieleho hrozna, chrenový list-vraj, aby kapusta nezmäkla a niekto dáva aj za hrsť kukurice- surovej samozrejme.

POSTUP PŘÍPRAVY

Koreniacu zmes si pripravíme v miske zmiešaním všetkých horeuvedených surovín na koreniacu zmes.
Kapustu očistíme, vyrežeme hlúby a nastrúhame na slížiky:o). Kapustu môžeme troška nasoliť, (ale nie koreniacou zmesou-tú si necháme do súdka), aby pustila šťavu a dobre ju udláviť v nejakom veľkom lavóri ako hovorí moja babka.
Na dno očisteného súdka v tomto prípade 40 litrového, dáme zopár jabĺčok, strapček hrozna, chrenový list a kto chce aj kukurice.Na to navrstvíme aj za kýbeľ udlávenej kapusty (ak pustí vrstva kapusty ešte šťavu, odoberte ju hrnčekom), na kapustu zopár bobkových listov a koreniacu zmes, ktorú si od oka musíme rozdeliť, aby nám vystačila na celý súdok. Na to opäť pokračuje vrstva jabĺčok a pokračujeme, až kým všetko neminieme.
Opakujem, že šťavu , ktorú pustí kapusta natlačená v sude, treba odobrať hrnčekom. ŠŤAVU NEODOBERÁME LEN PRI POSLEDNEJ VRSTVE, TAM MUSÍ BYŤ!!! Keď minieme celú kapustu, sud prikryjeme vrchnákom a dobre zaťažíme, napríklad tak, že do 3,5 L zaváraninového pohára nalejeme vody a ten položíme na vrchnák. Robí sa to preto, že kapusta môže pri kvasení vrchnák jednoducho vyduť.
Ak sa rozhodnete robiť kyslú kapustu podľa tohto receptu, určite ju robte z neskorej kapusty, teda tej, ktorá sa zbiera koncom septembra , začiatkom októbra. Skoršia by vraj zmäkla.
Toľko odomňa a dodlávenia priatelia:o))
Dúfam, že Vám bude chutiť minimálne tak, ako nám. A ešte som zabudla , na dôležitú vec, kapusta je vhodná na konzumáciu za približne 1 a pol až dva mesiace. Keď bude kapusta hotová a budete z nej odoberať aj šťavu na varenie , treba ju vždy doplniť hrnčekom vody.