
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
na zem. gule - zemiaky uvarené v šupke, 2 vajíčka, soľ, hrubá múka, krupica, solamyl. Plnka: ľubovoľná - ja som našla v chladničke 2 párky, tak som 1 postrúhala a 1 nakrájala na malinké kocočky, 2 veľké cibule, olej
POSTUP PŘÍPRAVY
v postupe...
![]() |
Na 4 porcie mi stačili 4 zemiaky. Takže - vychladnuté zemiaky ošúpeme, pretlačíme (alebo postrúhame) a urobíme hustejšie cesto z hrubej múky a krupice, 2 vajíčok a 1 PL solamylu. Plnka by mala byt originál z mletého údeného mäska, ale ja som ju nahradila obyčajnými párkami. Orestovala som 2 veľké cibule na oleji. 1/2 cibule som odložila nabok (tú som použila na ozdobenie a dochutenie hotových guliek) a do zbytku cibule som pridala nakrájané párky a trošku ich orestovala a okorenila. Nechala som vychladnúť, a nakoniec som ešte pridala trošku syru - to ale nemusí byť.. Touto plnkou som naplnila cesto a vytvarovala guľky. |
![]() |
Guľky obalíme v krupici aby sa po vybratí z vody nelepili. Varíme v osolenej vode na miernom plameni. A keď vyplávajú na povrch, mali by byť hotové... ale odporučam ešte aj potom chvilku povariť. |
![]() |
Prekrojená guľka. Mňam :- p |
![]() |
na vrch opražená cibuľka, ktorú ešte vždy trošku osolím, aby bola chutnejšia. |