*♥*Bačovský bryndzovník*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
*Cesto - 350 g polohrubej múky, 200 ml vlažného mlieka, 1/2 kocky kvasníc, 1/2 PL kryšt.cukru, 1a1/2 čL soli, 3 PL oleja, 1 vajíčko *
*Náplň - klobása, cibuľa, prerastená slaninka*
*Bryndzová vrstva - 200 g bryndze, 250 g kyslej smotany, 3 PL rastl. masla, 1 vajíčko, soľ, kôpor *
*Pozn. - ja som k bryndzi pridala ešte trocha nahrubo postrúhaného eidamu s predstavou, že to nemôže byť na škodu (a nebolo)*
POSTUP PŘÍPRAVY
xxx
 |
Z mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások. Vlejeme ho do misy s preosiatou múkou, pridáme olej, vajco, osolíme a miesime. Ide to ľahučko, lebo cesto je pomerne riedke. Vymiesené posypeme trochou múky a necháme dobre vykysnúť - cca 1/2 až 3/4 hodiny. |
 |
Kým cesto kysne, prichystáme si veci na náplň |
 |
V panvici opečieme slaninku, klobásu |
 |
Na výpeku opečieme cibuľu a necháme vychladnúť. |
 |
Na bryndzovú vrstvu si pripravíme do misky bryndzu, postrúhame k nej eidam, pridáme maslo a smotanu. Vareškou všetko dobre rozmiešame, nakoniec pridáme celé vajíčko, môžeme pridať i trocha soli a kôpor. |
 |
Cesto zdvojnásobilo svoj objem |
 |
Vylejeme ho na plech s PNP a stierkou ho pekne roztiahneme k okrajom plechu a do rohov. A necháme ho ešte chvíľu na pokoji. Zatiaľ necháme rozohriať rúru na 200°C. |
 |
Po nejakých 10 min. oddychovania cesta naň pokladieme opečenú klobásu a cibuľu. |
 |
Bryndzovú vrstvu ukladáme v kôpkach vedľa seba na klobásovú i cibuľovú časť. Na holú časť cesta môžeme plnku vyliať a len tak rozotrieť. Túto časť posypeme slaninkou. |
 |
Šupneme do rúry a pečieme pri tých 200°C cca 20 - 25 min. Ja som sa popri inej práci spamätala akosi neskôr a až 5 min pred koncom pečenia som zapla ventilátor. (Tak pri teplovzdušnom pečení to máte oniečo skôr hotové). |
 |
Bača by chcel bryndzovník pekne dozlatohneda :)) |
 |
Bol to risk dať si túto dobrotu na večeru a k tomu pivo. Mysleli sme, že klobásový bryndzovník nemá konkurenciu, potom sme si mysleli to isté o slaninkovom a o cibuľovom detto. To sa proste nedá určiť.
Ale mňamka to bola, poviem vám... :-) riadna. Takže či urobíte klobáskový, či cibuľový alebo ten so slaninou, pochutíte si. |