cvikla



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

10 ks 700 ml pohárov + viečka / ja som mala zatáčacie. 6 kg cvikly / keď ju ošúpeme ostane cca 5 kg/ ocot 3 dcl cukor hnedý trstinový 200 g voda 1 l fenikel - 1KL rasca celá 1KL soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Na začiatok si dôkladne umyjeme a osušíme poháre do ktorým chceme plniť cviklu.
Cviklu dáme variť do veľkého hrnca a varíme a varíme a varíme :) ja som mala také väčšie kusy cca ako päsť a viac tak to trvalo dlhšie cca 1 hod.
necháme vychladnúť a ošúpeme a povykrajujeme.
nastrúhame - ja som použila normálny stredný struhák - slížiky.
Medzitým si urobíme nálev s vody + octu + feniklu + cukru + rasca + a soli, zamiešame, necháme zvrieť a odstavíme.
Vychladnutú zmes a vychladnutú ostrúhanú cviklu zmiešame a plníme cca 0,5 cm až 1 cm po okraj pohára.
Za-sterilizujeme vo veľkom hrni pri teplote 80 C cca 20 min a necháme v tom vychladnúť.
Nálev je dosť aromatický - sladkokyslý, avšak ak ľúbite jemnejší uberte ak silnejší treba pridať viac octu a cukru.
Dobrú chuť :)