Helenské koláčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na 50 ks: 1 kg hladkej múky, 150g masla, 100g masti, 200g kryštálového cukru, kôra z 1 citróna, lyžička soli, 1 droždie, 500ml mlieka, granko (prípadne kokos rozmiešaný s vanilkovým cukrom), 2 vajcia na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky suroviny okrem mlieka a droždia zmiešame, v strede urobíme jamku, do ktorej dáme vykysnúť kvások z časti mlieka, potom pridáme zvyšné mlieko a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Ak máte domácu pekáreň, môžete dať cesto urobiť do nej, ale z polovičnej dávky.

Z cesta urobíme 50 malých bochníkov a ešte chvíľu necháme podkysnúť.
Každý rozvaľkáme na pás, ktorý sa mierne zužuje. Stredom sypeme pás granka.
Smerom od širšej časti stáčame, pričom mierne rozťahujeme kraje. Upravíme do tvaru rožteka.
Poukladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 200 stupňov cca 15 minút.