
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Suroviny na 50 ks: 1 kg hladkej múky, 150g masla, 100g masti, 200g kryštálového cukru, kôra z 1 citróna, lyžička soli, 1 droždie, 500ml mlieka, granko (prípadne kokos rozmiešaný s vanilkovým cukrom), 2 vajcia na potretie
POSTUP PŘÍPRAVY
Všetky suroviny okrem mlieka a droždia zmiešame, v strede urobíme jamku, do ktorej dáme vykysnúť kvások z časti mlieka, potom pridáme zvyšné mlieko a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Ak máte domácu pekáreň, môžete dať cesto urobiť do nej, ale z polovičnej dávky.
![]() |
Z cesta urobíme 50 malých bochníkov a ešte chvíľu necháme podkysnúť. |
![]() |
Každý rozvaľkáme na pás, ktorý sa mierne zužuje. Stredom sypeme pás granka. |
![]() |
Smerom od širšej časti stáčame, pričom mierne rozťahujeme kraje. Upravíme do tvaru rožteka. |
![]() |
Poukladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 200 stupňov cca 15 minút. |