*♥* Voňavá hríbovo-šampiňónová polievka*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 - 5 pekných hríbov (dubáky, suchohríby, masliaky), 100 g šampiňónov, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 3 PL oleja, 1 mrkva, 1 petržlen, 2 zemiaky, niekoľko guličiek čierneho korenia, 1/3 čL drvenej rasce, 1/3 mčk, 1 čL majoránky, uvarené krúpy cca 3 PL, kúsok údenej slaninky, 1a1/2 PL hladkej múky, 1 slepačia bujónkocka, trocha vegety, soľ, petržlenová vňať

POSTUP PŘÍPRAVY

xxx

Očistíme cibuľu a cesnak, pokrájame ich a speníme na oleji. Pokrájame zeleninu na menšie kocky.
Zeleninu vysypeme do hrnca k cibuli s cesnakom a pridáme guličky čk. Chvíľu restujeme.
Zatiaľ očistíme, umyjeme a pokrájame huby i hríby (radostná činnosť :) )
Huby i hríby pridáme k restujúcej sa zeleninke, zamiešame, osolíme, pridáme soľ. rascu, mčk a premiešame, restujeme pár minút a potom podlejeme vodou do výšky zeleniny. Prikryjeme a encháme dusiť.
Hríby a zeleninu necháme dusiť cca 15 min. Potom pridáme horúcu vodu z kanvice. Zatiaľ si pokrájame slaninku nadrobno a rozpražíme ju v panvici. Na vytopený tuk pridáme trochu hladkej múky a urobíme zápražku.
Zalejeme ju vodou a dobre rozmiešame. Zápražku vylejeme do vriacej polievky, pridáme bujónkocku a uvarené krúpy ( Ja mám krúpy uvarené vopred a zmrazené, nadávkované v sáčkoch v mrazničke) alebo ak nemáme chuť na krúpy alebo ich niekto nemá rád, môžeme zavariť do polievky strúhané cesto - mrveničku, či ako sa tomu hovorí.
Necháme povariť, môžeme ochutiť vegetou, prípadne ešte pridať prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať alebo niečo iné zelené.
Ja som na záver pridala ešte majoránku a pokrájanú petržlenovú vňať.