Hruškový koláč s marhuľovým džemom a karamelom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Prísady na 1 väčší plech: 2 kg hrušiek šťava a kôra z 1 citróna 250 g tuku 300 g kryštálového cukru 2 balíčky vanilínového cukru 8 vajec 400 g hladkej múky 1 balíčeck prášku do pečiva 250 ml kyslej smotany 250 ml smotany na šlahanie 3 PL marhuľového džemu 40 g hnedého cukru tuk resp. maslo na vymastenie plechu múka na vysypanie plechu soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

P.S. Tento múčnik pre celú rodinu je síce náročnejší na prípravu, no odmení sa vám vynikajúcou kombináciou hrušiek, jemnej smotany a karamelu.

1 Hrušky očistíme, pokrájame na väčšie kúsky, zalejeme vodou, pridáme šťavu z citróna. Tuk vyšľaháme s 200 g cukru, pridáme jeden balíček vanilínového cukru, štipku soli a ostrúhanú citrónovú kôru.
2. Štyri vajcia rozmiešame so 4 lyžicami múky. Zvyšok múky zmiešame s práškom do pečiva a nevyšľahanou šľahačkou, pridáme vajcia s múkou a vypracuje hladké riedke cesto, ktoré vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
3. Zvyšné vajcia zmiešame s kyslou smotanou a so 100 g cukru. Hrušky poukladáme na cesto v plechu, posypeme zvyšným vanilínovým cukrom a zalejeme kyslou smotanou s vajcami. Pečieme 40 minút pri 170 až 180 C. džem zohrejeme v hrnci tak, aby bol tekutý. po 30 minútach pečenia ním potrieme vrch koláča a posypeme hnedým cukrom.