Plnené briošky z formičky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
400 g poloh.múky (dala som hl.špaldovú + poloh.), 1/2 kocky droždia, 2 vajcia, 200 ml vlažné mlieko, 50g kr.cukor (dala som hnedý), 50g Hera-rozpustená, 1/2 ML soľ................Plnka: 50g marhuľový džem, 50g hrozienok, 50g sekané orechy, 50g sekané piškóty, 50ml rum -dala som bazový sirup ........... múka a maslo na vymazanie a vysypanie formičiek, prípadne plechu, 1 vajíčko a vanilka na potretie
POSTUP PŘÍPRAVY
- toto sú také mňamkové briošky - trošku neobvyklé, so sladučkou náplňou ... dajú sa urobiť aj ako plnená vianočka na plechu, ale aj ako klasické briošky .... povodný receptík je tiež z jednej kucháročky ... iba ja to robím ako tieto briošky, pretože sa mi tvarovo páčia takto :) ... vobec nie sú suché , to len tá foto vyzerá sucho s tou špaldovou múkou ... dnes som ich robila ako zdravšiu verziu - cestíčko je veľmi krehulinké a strašne dobré
 |
- v miske rozmiešame múku, žĺtka, cukor, heru, soľ a kvások s mliekom |
 |
- pridáme vyšľahaný sneh z 2 bielkov a poriadne vypracujeme cesto |
 |
- necháme kysnúť 30 min |
 |
- podkysnuté cesto si ešte na doske pár krát prehnetieme - aby sa nám pekne prevzdušnilo |
 |
- rozdelíme rovnomerne na 12 kúskov |
 |
- 6 ks si trošku rozvaľkám na takéto placky |
 |
- kolieska vložím do formičiek /ja mám iba tento 1 plech (zišli by sa 2 - briošky by boli menšie) a naplním náplňou |
 |
- rum /prípadne ako som ja použila sirup - lebo nemám rada rumové príchute/ a džem si zohrejeme na ohni - rozmiešame, odstavíme z plameňa a pridáme ostatné nasekance |
 |
- zo 6 ks cesta, čo nám zostalo - ušúľame takéto caa 30-35 cm hady |
 |
a špirálovo ich uložíme na kolieskas nápňou |
 |
- okraje trošku špirálok pritlačíme a necháme podkysnúť ešte 20 min vo formičkách,( prípadne na plechu - ak robíme plnenú vianočku ) |
 |
- potrieme vajíčkom rozmiešaným s 1 PL mlieka a pečieme pri teplote180 stupňov..... |
 |
- upečené ... horúce pomažem maslom a posypem vanilkovým cukrom ... polovychladnuté briošky som vytiahla z formičiek ... úúúplne bez problémov |
 |
- a tu sú v plnej nádhere ešte trošku presypané pr.cukrom ... krehučké, makučké, voňavučké .... mňam |