Krúpová polievka - z vidieckej kuchyne



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

20 dkg jačmenných krúp asi 40 dkg surového údeného mäsa 1/4 l kyslej smotany 1 cibuľu 2 malej karotky 1 kus póru soľ mleté čierne korenie celé zrnká čierneho korenia majorán bobkový list ocot olej múka

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Deň pred prípravou polievky namočíme krúpy do studenej vody.

2. Privedieme do varu asi 1 1/2 l vody, pridáme 1 bobkový list a 5 zrniek čierneho korenia. Vložíme mäso, uvaríme domäkka (asi 1/2 hodiny) a necháme vychladnúť vo vývare.

3. Ošúpeme cibuľu a posekáme nadrobno. Očistíme pór, narežeme ho pozdĺžne a umyjeme. Očistíme karotky a ošúpeme. Potom pokrájame zeleninu na malé kúsky.

4. vyberieme mäso z vývaru a pokrájame na rovnako veľké kusy, scedíme vývar. Potom scedíme namočené krúpy a necháme dôkladne odkvapkať.

5. Speníme cibuľu na malom množstve oleja, pridáme krúpy, zeleninu a všetko spolu krátko opražíme. Potom zalejeme krúpy a zeleninu asi 1 1/4 l vývaru a uvaríme domäkka.

6. Rozhabarkujeme kyslú smotanu s 1 zarovnanou polievkovou lyžicou múky a vmiešame do polievky. Krátko povaríme polievku na malom plameni a ochutíme ju soľou, mletým čiernym korením, majoránom a malým množstvom octu. Pridáme údené mäso a zohrejeme ho v polievke. Polievku podávame posypanú majoránom.