Cibuľová polievka na parížsky spôsob



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g cibule 2 lyžice masla 1 lyžica + 1 lyžička olivového oleja 1/2 lyžičky soli 4 krajce bieleho chleba strúčik cesnaku 80 g strúhaného ementálu

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Ošúpanú cibulu nakrájame na veľmi tenké plátky. Pri miernej teplote rozohrejeme maslo a lyžicu olivového oleja. Mierne osolenú cibulu na tuku podusíme dozlatohneda, často miešame.

2. Zalejeme vývarom a za mierneho bublania varíme. Medzičasom opečieme dochrumkava chlieba a takmer suchý každý krajček potrieme olivovým olejom a rozotretým cesnakom.

3. Polievku dochutíme a prelejeme do ohňovzdorných misiek. Navrch naukladáme krajce chleba a posypeme strúhaným syrom. Zapekáme v rozohriatej rúre, kým sa syr celkom neroztopí.
Tip. Polievku môžete zapiecť i na grile a hrianku k nej opiecť v hriankovači pri čo najvyššej teplote.

P.S. Pri "cibuľačke" zaplesá aj oko, ak ju budete podávať v arabských miskách. Kúpite ich vo viacerých odtieňoch, dobre sa skladujú, sú ohňovzdorné a vhodné aj na podávanie iných jedál, napr. musli na raňajky.

P.S2. Polievku môžte aj zamraziť, ale samozrejme bez chleba a syra, v mrazničke vydrží do 3 mesiacov.