Cibuľová polievka na parížsky spôsob
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g cibule
2 lyžice masla
1 lyžica + 1 lyžička olivového oleja
1/2 lyžičky soli
4 krajce bieleho chleba
strúčik cesnaku
80 g strúhaného ementálu
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Ošúpanú cibulu nakrájame na veľmi tenké plátky. Pri miernej teplote rozohrejeme maslo a lyžicu olivového oleja. Mierne osolenú cibulu na tuku podusíme dozlatohneda, často miešame.
2. Zalejeme vývarom a za mierneho bublania varíme. Medzičasom opečieme dochrumkava chlieba a takmer suchý každý krajček potrieme olivovým olejom a rozotretým cesnakom.
3. Polievku dochutíme a prelejeme do ohňovzdorných misiek. Navrch naukladáme krajce chleba a posypeme strúhaným syrom. Zapekáme v rozohriatej rúre, kým sa syr celkom neroztopí.
Tip. Polievku môžete zapiecť i na grile a hrianku k nej opiecť v hriankovači pri čo najvyššej teplote.
P.S. Pri "cibuľačke" zaplesá aj oko, ak ju budete podávať v arabských miskách. Kúpite ich vo viacerých odtieňoch, dobre sa skladujú, sú ohňovzdorné a vhodné aj na podávanie iných jedál, napr. musli na raňajky.
P.S2. Polievku môžte aj zamraziť, ale samozrejme bez chleba a syra, v mrazničke vydrží do 3 mesiacov.