Syrové guličky s cesnakom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g staršieho chleba bez kôrky (z predošlého dňa) 250 ml mlieka 2 uvarené zemiaky 1 hrsť medvedieho cesnaku 2 vajcia 3 lyžice múky 200 g nahrubo nastrúhaného syra, napr. eidam 500 ml tuku resp. oleja k fritovaniu

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Starší chleba nakrájame na kocičky. Mlieko zohrejeme a zalejeme ním chlieb. Necháme asi desať minút odstáť, až sa mlieko vsiakne. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame ich najemno. Medvedí cesnak očistíme, umyjeme a vodu otrasieme. Nielko stoniek odložíme bokom na zdobenie, zvyšok nahrubo posekáme.

2. Nastrúhané zemiaky, medvedí cesnak, vajce a múku zmiešame s chlebovou hmotou. Potom vmiešame strúhaný syr. Tuk na fritovanie predhrejeme na 175 C. Navlhčenými rukami tvarujeme menšie guličky, ktoré postupne vkladáme do horúceho tuku a fritujeme dochrumkava asi 1-2 minúty. Dbáme na to, aby sa guličky neprilepili na dno panvice či hrnca. Guličky necháme odkvapkať na kuchynsko papieri a ihneď podávame. Dozdobíme ich zvyšným medvedím cesnakom.

príprava: asi 20 minút

Medvedí cesnak je bylina podobná konvalinke. Má biele kvety, kvitne v jarních mesiacoch a odkvytá veľmi rýchlo. Nájdete ho hlavne v lesoch. Má charakteristickú chuť i vôňu po cesnaku, obsahuje ale i množstvo vitamínov a minerálnych látok. Je veľmi oblúbený u zvierat, hlavne u medveďov, z čoho pochádza jeho meno. prospešný je však i ľuďom a ako liek ho užívali z naši predkovia. Obsahuje totiž látky znižujúce hladinu cukru v krvi, znižuje cholesterol, pomáha pri zápaloch dýchacích ciest i proti chorobám srdca a ciev a podporuje chuť k jedlu.