Koláčiky z ovsených vločiek



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Dávka na jeden plech – 20 koláčikov 80 g Hery 80 g hnedého cukru 80 g ovsených vločiek celozrnná múka podľa potreby 1 vajce 1čl prášku do pečiva zrnko soli hrsť ľanových semienok

POSTUP PŘÍPRAVY

Koláčiky z ovsených vločiek
12.04.2009

Tieto koláčiky pečiem už 15 rokov a mojej dcére sa ešte neprejedli. Spomínam si, že recept som objavila v nejakom starom módnom časopise a veľmi ma zaujal. Recept z „ovsených vločiek“ bol vtedy dosť netradičný a okrem toho sa na koláčikoch pekne vynímali farebné marhuľové očká v ich strede. Pôsobili jednoducho a tak „domácky“. A tak som recept ozdravila, namiesto hladkej múky som použila čerstvo zomletú celozrnnú, pridala ľanové semienka a odvtedy bol recept môj.

Tieto koláčiky majú ešte jednu veľkú prednosť. Vôňa, ktorá sa z nich šíri behom pečenia i po ňom, dlho prevoniava celý dom.
Potrebujeme

Je dobré upiecť tri plechy naraz.

Na tri plechy použite 3 – násobnú dávku surovín.

Dávka na jeden plech – 20 koláčikov
80 g Hery
80 g hnedého cukru
80 g ovsených vločiek
celozrnná múka podľa potreby
1 vajce
1čl prášku do pečiva
zrnko soli
hrsť ľanových semienok
Postup

Heru vyšľaháme s cukrom, pridáme soľ a vajce. Do vyšľahanej hmoty pridáme vločky a toľko múky s práškom do pečiva, aby sme vytvorili stredne tuhé cesto. Pozor! Nesmie byť moc husté, ináč budú koláčiky po upečení tvrdé a nie jemné a krehké ako majú byť. Nakoniec do cesta primiešame ľanové semienko.

Mokrými rukami z cesta tvoríme malé guľky , ktoré rovnomerne rozložíme na vymastený plech (papier na pečenie). Prstom namáčaným do studenej vodyich roztlačíme na malé placky. Do stredu dáme kúsok hustého marhuľového džemu a pri strednej teplote upečieme do ružova. Doba pečenia asi 15 minút.

Rada

Koláčiky sú trvanlivé a dajú sa napiecť do zásoby. Dobre sa uskladňujú v kovových krabiciach s priliehajúcim vrchákom. Jednotlivé vrstvy treba preložiť celofánom. Budete tak mať vždy napečenú domácu pochúťku pre neohlásené návštevy.
Zaujímavosť

Ovsené vločky sú veľmi chutné, výživné a ľahko stráviteľné. Obsahujú veľa vitamínov skupiny B – preto ich označujeme za nositeľov dobrej nálady. Prepožičiavajú vlasom krásu, oživujú pleť a vyživujú naše nervy.

Ovsené vločky majú veľa bielkovín, preto sú vynikajúcou potravinou pre športovcov na vybudovanie pevných svalov. Vzrástli na nich mnohí svetoví olympionici.

Obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá účinne znižuje hladinu cholesterolu. Americkí vedci vypočítali, že liečba vysokého cholesterolu pomocou ovsených vločiek stojí ročne okolo 250 dolárov a liečba pomocou lieku cholestyramínu 1420 dolárov. Obidvoma spôsobmi klesá cholesterol ročne o 20 %.