Tmavý bozk



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

slivkový lekvár, pol kila cukru, pol litra mlieka, pol kila hrubej múky, 1kávová lyžička sódy bikarbóny, trocha škorice, troška podrvených klinčekov, za hrsť posekaných orechov, keď jesto hrozienka, tak hrozienka, keď nejesto, nedajte ich. A na záver posekaná čokoláda.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nie som beštia a podelím sa s Vami o tento recept. Odkiaľ ho mám, už netuším, len si pamätám, že bol z rodinného archívu a že istá babka z Hornej Dolnej by aj svoj život, svoje zlaté zuby a všetky modlitebné knižky dala za to, aby sa recept nedostal do nepovolaných rúk. Neviem, či tie Vaše ruky sú povolané, ale podelím sa s ním. Tento recept právom patrí medzi moje najobľúbenejšie. Cesto robievam ako základ na rôzne honosnejšie príležitosti, napríklad keď má prísť na návštevu Brad Pitt, Džordžo Kluny a Fabrizio Ristori. Aj tak mi to neuveríte, ale naposledy im tmavý bozk odo mňa veľmi chutil :-)). Hlavne Fabrizia by som neodbila krémešom z cukrárne.

Tmavý bozk - je ten tmavý. Bledá je ananásová roláda. Pre farboslepých - Tmavý bozk je ten vľavo a väčší.
Postup nemám nafotený, možno nabudúce. Cesto môžete piecť - ak ho chcete na "bežnú" konzumáciu, na plechu, ak potrebujete ako základ na tortu, pečte vo forme. Vo veľkej mise zmiešame šľahacími metlami 7 PL lyžíc slivkového lekváru, pol kila kryštálového cukru, pol litra mlieka, pol kila hrubej múky, 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny a ostatné horeuvedené pakšamenty /nech sa neopakujem). Ak nepodrvíte klinčeky, možno vyhráte súťaž "Kto si prvý vylomí zub". Čokoládu posekám celú, najväčšiu akú mám. V zásobe VŽDY nejakú mám. Formu alebo plech vymažte tukom, vysypte múkou, a dajte do dobre vyhriatej rúry upiecť.
Tmavý bozk pečiem na plechu. Poznámka pre Natašku: určite sa Ti hodí na Tvoje prekrásne torty, vyskúšaj ho!!! Vrátim sa k prvej myšlienke, pečiem ho na plechu, po vychladnutí rozdelím na tri časti po dĺžke. Prvú natriem marhuľovým lekvárom, na to dám čokoládovú plnku, prekryjem to druhým plátom, potriem pikantným broskyňovým lekvárom, ponatieram plnkou, postraším to nasekanými orechami, prikryjem tretím plátom. Povrch vyzdobím čokoládou a orechami a pooblievam čokoládovou polevou. Je to kusisko dezertu, navrhujem vyprázdniť celú policu v chladničke alebo v zime rezervovať celý vonkajší parapet na balkóne. V prípade skladovania na balkóne pozor na susedov, aby Vám tam do rána neostal iba alobal a tučný sused.