Zlatá polievka (Goldene jojch) s macesovými knedličkami - zo židovskej kuchyne



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

prísady na polievku: 1 sliepka (hmotnosť asi 2 kg) 4 l vody asi 2 lyžičky soli 7 zrniek ćierneho korenia 3 zrnká nového korenia 2 cibule 1 petržlen 2 mrkvy 1/4 malého zeleru 1 - 2 lyžice oleja 2 vetvičky petržlenovej vňate 2 vetvičky kôpru mleté čierne korenie prísady na macesové knedličky: 2 vajcia 3 lyžice hydinovej masti 1 hrnček macesovej múky (rozdrvený alebo pomletý maces) asi 1 lyžička soli 1 - 2 lyžičky mletého ďumbiera 1/2 hrnčeka vývaru

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup - Zlatá polievka:
1. Sliepku zalejeme studenou vodou, pridáme soľ a korenie, necháme zovrieť, znížime teplotu a pomaly varíme asi 40 minút.

2. Potom pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu, dozlatista opraženú na oleji - tá dodá polievke zlatú farbu, a varíme, kým sliepka nie je mäkká.

3. Nakoniec polievku ochutíme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou a kôprom a podľa chuti okoreníme alebo prisolíme. Goldene jojch môžeme podávať s vykostenou sliepkou pokrájanou na malé kúsky a so závarkou, najlepšie s domácimi rezancami alebo macesovými knedličkami. Podáva sa aj s kreplachom - pirôžkami plnenými mäsom.


Postup - Macesové knedličky:
1. Žĺtky rozmiešame s vlažnou roztopenou hydinovou masťou a pridáme k macesovej múke zmiešanej so soľou a ďumbierom. Vlejeme horúci vývar a dôkladne premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.

2. Hmotu uložíme asi na hodinu do chladničky. Potom z nej mokrými rukami tvoríme guľaté knedličky vo veľkosti vlašského orecha a pomaly varíme v posolenej vode asi 25 minút. Macesové knedličky podávame k slepačej alebo hovädzej polievke, prípadne ako zaujímavú prílohu k dusenému či pečenému mäsu.

P.S. Maces, po hebrejsky maca, je nekvasený chlieb, ktorý sa je na Pesach - u nás Veľká Noc, keď je zakázané konzumovať čokoľvek kvasené. Pred Pesachom sa musí z domu odstrániť všetko pečivo a chlieb z kysnutého cesta, dokonca aj najmenšie odrobinky. Macesy sa vyrábajú z pšeničnej múky tak, aby sa zamedzilo kvasnému procesu - medzi zmiešaním múky s vodou a pečením nesmie uplynúť viac ako 18 minút.

maces