
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 ks varených zemiakov 500 g hladkej múky 1/2 palmarínu 1 vajce 1/2 kocky kvasníc 1 dcl mlieka 1 kyslá smotana 2 lyžice cukru štipka soli slivky
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvarené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle alebo pretlačíme cez pretláčadlo na zemiaky,
zmiešame s múkou, vajcom, roztopeným palmarínom, kváskom, zvyškom cukru, soľou a kyslou smotanou.
Vypracované cesto necháme cca 15 podkysnúť a následne rozdelíme na 4 časti, ktoré vyvaľkáme na cca 0,5-0,3 cm
hrubé štvorce, na ktoré vložíme slivky a formujeme koblihy. Tieto potom položíme na vymastený plech a natrieme
po povrchu roztopeným tukom.
![]() |
Všetky suroviny na cesto vysypeme na dosku |
![]() |
Hotové cesto necháme 15 min kysnúť |
![]() |
vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti, ktoré vyvaľkáme na cca 0,5-0,3 cm hrubé štvorce, na ktoré vložíme slivky a formujeme koblihy. Tieto potom položíme na vymastený plech a natrieme po povrchu roztopeným tukom. |
![]() |
pečieme na 190° až do zožlatnutia :) |