Jablkovy kolac s posypkou od Vinky ;)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
na cesto: 250g pol. muky, 125g masla (margarinu), 60g cukru, 1 vajicko, skorica, rum *na plnku: 600-800g jablk, cim viac tym lepsie a zalezi aj od velkosti formy, krystalovy cukor, skorica, rum (da sa pouzit aj rumova aroma rozmiesana vo vode), pripadne trocha citronovej stavy * na posypku: 50g hrubej muky, 50 g praskoveho cukru, 50 g masla (margarinu), 1 vanilinovy cukor
POSTUP PŘÍPRAVY
Tak toto som cez vikend vycarovala pre mojho manzelika, ktory dojedol kupeny kolac a mal nan este chut. Nenasla som nikde presny recept na nieco podobne, tak som si ho skombinovala podla viacerych a ide to takto ;) :
 |
Najprv si pripravime posypku. Muku s cukrami premiesame a postupne zamiesime maslo. |
 |
Hotovu masu na posypku odlozime do chladnicky ztuhnut a ide sa na pripravu cesta... |
 |
Do misky si pripravime muku, cukor, maslo a vajicko. Dochutime cca lyzicou rumu (moze aj viac - neuskodi, len ked to budu papat aj deti dala by som radsej menej) a skoricou. |
 |
Zo surovin si spracujeme tuhe cesto. Odlozime do chladnicky na cca 30 min. (vyzera to podobne ako posypka :D) |
 |
Medzitym si pripravime jablka... Osupeme, nakrajame na male kusky. Ochutime cukrom, skoricou a rumom, pripadne troskou citronovej stavy. nechame postat... |
 |
Pripavime si formu na pecenie. Najlepsie s kruhovym dnom, ja som pouzila tortovu formu s priemerom 26cm. Podla potreby ju vymastite a vymucte, resp. ju vylozte papierom na pecenie. Na jej dno si postupnym roztlacovanim umiestnite cesto. Kraje "dvihnite" vyssie. Ja som si kusok cesta este nechala bokom, vid. dasi postup. |
 |
Na cesto si navrstvime jablka... |
 |
Z odlozeneho cesta si "vymodelujte" okraj vid. foto, tak nech su jablka vo vnutri. |
 |
Na koniec si dame na kolac posypku. Pripravenu zmes rozmrvte prstami na vrch kolaca... |
 |
Pecieme pri cca 180°C 30-45 min. (musite si to uz ustriehnut podla svojej rury ;)) |
 |
Vychladnuty kolac vyberieme z formy a servirujeme... (Fajnsmekri mozu papat aj so slahackou :P). Dufam, ze bude chutit! |