
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg hladkej múky, 1 kocka droždia, 1 zemiak, 1 PL octu, 2 ČL soli, vlažná voda (cca 3 poháre), troška cukru, ľanové semiačka, rasca
POSTUP PŘÍPRAVY
Kedže je tu veľa vynikajúcich postupov, ja som si to dala dokopy a urobila po svojom môj prvý chlebík s ľanovými semiačkami. A keď nevlastním DP, urobila som chlebík v mojej elektrickej rúre...
![]() |
Pekne som všetko zamiesila, ( kvások som urobila z droždia - trocha cukru a vlažnej vody; zemiak som uvarila v šupke a nastrúhala; všetko som pridala k preosiatej múke aj s ostatnými prísadami ) nechala vykysnúť v miske-kyske, krásne mi napuchlo, hádam aj miska mu bola malá |
![]() |
preložila som ho 2x ( vybrala som cesto z misky vyvaľkala ho a preložila, vratila som ho do misky a urobila som to 2 x posledný krát som cesto dala na plech a zakryla utierkou nech sa vyformuje, |
![]() |
keď sa na plechu cesto vyformovalo, urobila som nožom 4 x zárez ( vy si spravte po svojom ), potrela vlažnou vodou v ktorej bola soľ, posypala som cesto semiačkami ( ktoré sú aj v ceste) a pekne dala upiecť v elektrickej rúre 30 min. pri teplote 200°C, potom som teplotu stiahla na 150°C a piekla ešte 50 min. (chlebík bol prepečený), neviem hádam sa nič nestane, keď bude aj 60 min... |
![]() |
keď som chlebík vytiahla z rúry, ešte som ho natrela vlažnou vodou a nechala vychladnúť pod utierkou... no a toť je výsledok |