Koláč St. Tropez



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 stredne veľké vajcia 180 g krupicového cukru postrúhaná kôra z 1/2 citróna 125 g masla 2 lyžice preosiatej kukuričnej múky /maizeny/ 100 g preosiatej polohrubej múky maslo a polohrubá múka na vytretie a posypanie formy 1/2 lyžičky mletej škorice 4 lyžice posekaných mandlí práškový cukor na posypanie na vanilkový krém: 420 ml mlieka 5 cm prekrojeného vanilkového struku 5 žĺtkov zo stredne veľkých vajec 7 lyžíc krupicového cukru 2 lyžice hladkej múky 1 lyžica kukuričnej múky /maizeny/ 1 lyžica masla 1 lyžica višňového likéru alebo griotky

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Najskôr si pripravíme vanilkový krém. Necháme zovrieť mlieko, do ktorého sme pridali vanilkový struk. Panvicu prikryjeme a mlieko necháme nasiaknuť arómou asi 10 minút.

2. Žĺtky vyšľaháme s krupicovým cukrom na svetlú a hustú zmes. Pomaly primiešame múku a kukuričnú múčku. Z mlieka vyberieme vanilkový struk a do žĺtkovej zmesi ho postupne, za stáleho miešania prilievame ešte horúce.

3. Zmes opäť preložíme do panvice. Za stáleho miešania zohrievame asi 3 minúty až po bod varu.

4. Panvicu odstavíme a do krému všľaháme maslo. Šľaháme ešte 1 až 2 minúty, aby krém trochu vychladol, ký pridáme višňový likér. Ak treba, zmes precedíme do misy. Povrch prikryjeme fóliou, necháme vychladnúť a potom uložíme do chladničky.

5. Začneme pripravovať cesto. Vajcia, krupicový cukor a citrónovú kôru vyšľaháme na hladkú zmes. Misu položíme do mierne vriaceho vodného kúpeľa a šľaháme asi 10 až 15 minút, kým zmes nie je svetlá, hustá a mierne teplá. Misu odložíme z vodného kúpeľa a rýchlo šľaháme ešte 3 až 5 minút, kým krém nevychladne.

6. Roztopíme 100 g masla a necháme ho vychladnúť.

7. Preosejeme kukuričnú múku a 5 lyžíc poluhrubej múky. Preosiatu zmes po troške pridávame do žĺtkového krému. Zľahka vmiešame aj roztopené maslo. Pekáč, dlhý asi 20 cm, vymastíme maslom a vysypeme múkou. Nalejeme doň pripravené cesto a pečieme 20 minút v rúre rozohriatej na 180 stupňov.

8. Medzitým zmiesime zvyšné maslo a múku so zvyšným cukrom, škoricou a posekanými mandľami na mrveničku. Koláč vyberieme z rúry a posypeme mandľovou posýpkou. Pečieme ďalších 25 minút. Z pekáča ho vyberieme až po vychladnutí.

9. Koláč vodorovne rozkrojíme. Spodnú časť potrieme vanilkovým krémom, priložíme horný plát a dáme vychladiť. Tesne pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Príprava: 1 hodin 50minút bez chladenia.