*♥*Chlebík nad zlato*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250 ml vlažnej vody, 3 PL plnotučného acidka, 2 PL slnečnicového oleja, 1 čL octu, 3 poriadne čL práškového cukru, 2 čL soli (treba dať trocha menej, ja dosť solím) , 50 g ražnej múky, 20 g nahrubo pomletých ovsených vločiek, 450 g pšeničnej chlebovej múky T650, 1 čL mletého rozmarínu, hrsť ľanových a hrsť slnečnicových jadierok, pol kocky kvasníc, ..............................................................
Na potretie : slaná voda
Na posypanie : ovsené vločky, sezam
POSTUP PŘÍPRAVY
xxx
 |
Prísady dáme do nádobky DP v obvyklom poradí a zvolíme si program: Cesto. Počas miesenia pridáme do cesta hrsť slnečnicových a hrsť ľanových jadierok. Hotové cesto dáme na pomúčenú dosku. |
 |
Cesto buď rozvaľkáme alebo postačí, keď ho roztľapkáme rukami a potom ho stočíme a sformujeme ako knedľu |
 |
Bochník preložíme na plech vystlaný PNP a urobíme doň niekoľko zárezov ostrým nožom |
 |
Necháme asi 45 min v kľude a nevšímame si ho :) a on takto pekne narastie |
 |
Potom ho celý potrieme slanou vodou (asi 1 dl vody a 1 čL soli) a posypeme ovsenými vločkami, sezamom, alebo čímkoľvek vhodným. Ja som chcela tekvicovými jadierkami, ale zistila som, že "sa vyparili za záhadných okolností" :-D alebo, že by dáka veľká mola? :DDD |
 |
Chlieb dáme do rúry vyhriatej na 220°C a pečieme ho 15 minút. Potom znížime na 190°C a pečieme ho ešte 20 min s ventilátorom. |
 |
Počas pečenia si užívame chlebíkovú vôňu, ktorá nemá konkurenciu. Po vybratí z rúry ho vyložíme na mriežku a z kuchyne radšej odídeme, aby sme neprišli do pokušenia krájať ho ešte celkom horúci :) |
 |
A keď sa konečne dá krájať, zistíme, že chlebík je nad zlato :) |