*♥*Chlebík nad zlato*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 ml vlažnej vody, 3 PL plnotučného acidka, 2 PL slnečnicového oleja, 1 čL octu, 3 poriadne čL práškového cukru, 2 čL soli (treba dať trocha menej, ja dosť solím) , 50 g ražnej múky, 20 g nahrubo pomletých ovsených vločiek, 450 g pšeničnej chlebovej múky T650, 1 čL mletého rozmarínu, hrsť ľanových a hrsť slnečnicových jadierok, pol kocky kvasníc, .............................................................. Na potretie : slaná voda Na posypanie : ovsené vločky, sezam

POSTUP PŘÍPRAVY

xxx

Prísady dáme do nádobky DP v obvyklom poradí a zvolíme si program: Cesto. Počas miesenia pridáme do cesta hrsť slnečnicových a hrsť ľanových jadierok. Hotové cesto dáme na pomúčenú dosku.
Cesto buď rozvaľkáme alebo postačí, keď ho roztľapkáme rukami a potom ho stočíme a sformujeme ako knedľu
Bochník preložíme na plech vystlaný PNP a urobíme doň niekoľko zárezov ostrým nožom
Necháme asi 45 min v kľude a nevšímame si ho :) a on takto pekne narastie
Potom ho celý potrieme slanou vodou (asi 1 dl vody a 1 čL soli) a posypeme ovsenými vločkami, sezamom, alebo čímkoľvek vhodným. Ja som chcela tekvicovými jadierkami, ale zistila som, že "sa vyparili za záhadných okolností" :-D alebo, že by dáka veľká mola? :DDD
Chlieb dáme do rúry vyhriatej na 220°C a pečieme ho 15 minút. Potom znížime na 190°C a pečieme ho ešte 20 min s ventilátorom.
Počas pečenia si užívame chlebíkovú vôňu, ktorá nemá konkurenciu. Po vybratí z rúry ho vyložíme na mriežku a z kuchyne radšej odídeme, aby sme neprišli do pokušenia krájať ho ešte celkom horúci :)
A keď sa konečne dá krájať, zistíme, že chlebík je nad zlato :)