Falošná štrúdľa - na nerozoznanie od ťahanej



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Toto je síce recept na neťahanú štrúdľu, ale chuťou veľmi pripomína tú pravú ťahanú. Mám ho od svojej svokry. 1 L hladkej múky Špeciál, 125 g masla, 1 celé vajce, 1 žĺtok, štipka soli, mlieko podľa potreby. Jablká, mak, práškový cukor. Neviem prečo sa múka meria na litre, ale rešpektujem pôvodný recept a meriam v odmerke.

POSTUP PŘÍPRAVY

Zo všetkých surovín vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozdelíme na štyri rovnaké diely. Z každého dôkladne vypracujeme hladký bochník, ktorý zľahka potrieme roztopeným maslom a necháme 1 hodinu odpočinúť na doske. Potom každý bochník na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenulinký plát - ide to dobre a cesto sa dá vyvaľkať ozaj na tenko. Posypeme mletým makom, práškovým cukrom, strúhanými jabĺčkami. Pokvapkáme roztopeným maslom a zvinieme do štrúdle. Dáme na papier na pečenie a potrieme maslom. Pečieme pri 180 C, až povrch štrúdle zružovie. Potom znovu potrieme maslom a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Plniť môžeme samozrejme rôznymi náplňami - výborná je aj plnená višňami s makom.